Gert-Jan Slobbe, Fortuna Frutos:

"Vlotte afzet eerste Canarische tomaten, maar goed jaar is ook hard nodig"

Tholen - Vorige week arriveerden bij Fortuna Frutos in Barendrecht de eerste Canarische ronde- en pruimtomaten van het seizoen. "De start is goed te noemen. De teelt staat er perfect bij. Bovendien komen we nog niet om in de importtomaten en lopen veel Nederlandse teelten al af. Klanten zijn op zoek naar probleemloze importtomaten", vertelt Gert-Jan Slobbe.

"Al met al zijn de vooruitzichten veelbelovend", vervolgt Gert-Jan. "Maar de eerlijkheid gebiedt ook wel te zeggen dat een goed jaar ook wel meer dan welkom is voor de Canarische telers. De laatste twee jaar hadden we kwalitatief prima producten, maar waren de opbrengsten voor de telers gewoonweg te laag. Alles is duurder geworden, van pallets, tot verpakkingen, transport en arbeid. Maar die kosten doorberekenen verder in de keten, bleek een lastig verhaal. Ook tijdens de beurs in Madrid was dat wel de rode draad in de gesprekken met onze leveranciers. Dat zal toch moeten veranderen, willen we deze sector toekomstbestendig houden."

Het tomatenareaal van Fortuna Frutos op de Canarische Eilanden is met zo'n 140 hectare vrij stabiel. Wel neemt het totale areaal op het eiland wat af. Het Canarische komkommerareaal beslaat voor Fortuna Frutos zo'n 12 hectare. De eerste komkommers worden binnen twee à drie weken verwacht. Aanvullend biedt Fortuna Frutos Continental verder trostomaten, ronde tomaten, pruim-, cherry- en cocktailtomaten vanuit Spanje aan. "Omdat de ronde tomaten in Nederland niet belicht worden, zijn de gasprijzen voor dit segment niet zo'n issue, maar er zullen ongetwijfeld beduidend minder Hollandse trostomaten van de belichte teelt op de markt zijn deze winter, dus dat zou best de prijs van het totale assortiment tomaten ten goede kunnen komen."

Fortuna Frutos ontvangt de Canarische ronde tomaten onder het merk San Nicolas en Novy en de pruimtomaten onder het merk Thomas. Het kantoor in Nederland vermarkt het assortiment aan klanten in retail en foodservice en groothandel, zowel in Nederland als elders in Europa. "En dat doen we al bijna 40 jaar. Op 24 november hopen we ons jubileum te vieren en daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op", besluit Gert-Jan.

Voor meer informatie:
Gert-Jan Slobbe
Fortuna Frutos
+31(0)180 751 410
gert-jan@fortuna-frutos.com  
www.fortuna-frutos.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven