Ellen van Kester (Horticola Guadalfeo): "Onze afzet is steeds meer gericht op de lokale markt"

"Tomaten momenteel op en tekort"

Tholen - Het tomatenseizoen wil bij Horticola Guadalfeo in Motril nog niet echt losbarsten. "Het is overal op en tekort", constateert Ellen van Kester. "We zitten in de overgang van het teeltseizoen vanuit de bergen naar het seizoen aan de kust, maar er zijn nauwelijks volumes beschikbaar, zowel voor de specialiteiten als de gangbare types. Ik verwacht dat met een week of twee de aanvoer wel op niveau zal komen."

Horticola Guadalfeo heeft de ongebruikelijke combinatieteelt van specialty-tomaten en Chinese kool. "De Chinese kool is een klein product, maar we hebben er zowel op de binnenlandse markt als voor de export onze klanten voor. De focus ligt bij ons echter op de specialty-tomaten", vertelt Ellen. Zo levert het bedrijf exclusief de MarAzul- en de Cherokee-tomaat. "We zijn er de enige leverancier van en deze specialties liggen goede in de markt. Elk jaar breiden we het areaal uit, maar we krijgen er ook jaarlijks meer klanten voor."

Met name op de lokale Spaanse markt breidt het bedrijf haar klandizie zienderogen uit. "Toen ik hier vijftien jaar geleden startte ging 70% nog voor export weg en de rest op de binnenlandse markt, nu is die verhouding zo goed als omgedraaid", vertelt Ellen. Zo is de export naar Nederland de laatste jaren steeds minder geworden. "Niets ten nadele van mijn geboorteland, maar hoe noordelijker je in Europa komt, hoe minder geld er aan smaakvolle producten wordt besteed. Spanjaarden zijn daar wel eerder toe genegen."

En dat de Marazul en Cherokee smaakvol zijn, werd afgelopen jaar bevestigd door het Sabor del año (smaak van het jaar)-instituut. Beide producten voldeden aan de eisen van het smaakinstituut en mogen deze titel dragen. Beide producten worden dan ook met een sticker van het instituut verkocht. "Verder is het verbod op plastic dat vanaf 2023 geldt voor AGF-verpakkingen van minder dan anderhalve kilo hier erg actueel. Gelukkig hebben we hier met onze kartonnen verpakkingen en 100% bio-afbreekbare verpakking op voorgesorteerd", aldus Ellen. Het ToBRFV-virus is in de Spaanse tomatenteelt nog geen actueel probleem. "Maar we zien de problemen in andere Europese landen, dus men is wel erg alert."

Voor meer informatie:
Ellen van Kester
Horticola Guadalfeo
Ctra. Celulosa Km.199
18600 Motril, Spanje
+34 958 60 23 04
ellen@hguadalfeo.com 
www.hguadalfeo.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven