Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitdagend courgetteseizoen in Duitsland

Courgettes uit Duitse regionale teelt zijn nog steeds een trend, na het zeer goede jaar 2020 stelt het actuele seizoen teeltbedrijven echter meteen voor diverse grote uitdagingen. "2021 is voor de courgetteteelt vanwege het weer een zeer veeleisend jaar", legt Alexander Scheufen uit, distributieleider groenten bij Landgard West. "Dat de zomer in z'n totaliteit zeer wisselvallig was heeft zich niet alleen op de oogsthoeveelheid, maar ook op de kwaliteit uitgewerkt en we zijn nooit overspoeld door courgettes zoals we dat uit normale jaren kennen."

Dat bevestigt ook Landgard-teler Andreas Seyen, die samen met zijn team in Straelen aan de Niederrhein op circa 40 hectare courgette teelt. "We zijn reeds circa twee tot drie weken later dan gebruikelijk met het courgetteseizoen gestart, aangezien door de koude maanden april en mei de eerste partij duidelijk langzamer gegroeid is. De vele neerslag in juni en juli heeft dan ook veel gewassen deels onder water gezet. Daar waar dit mogelijk was zijn we op 5 juli met de oogst begonnen. In z'n totaliteit hadden we echter bij de eerste oogst een uitval van circa 50 procent, aangezien we veel planten helemaal niet konden oogsten of de courgettes erg vervuild waren.

Voor de tweede oogst ziet het er nu iets beter uit. We zijn weliswaar ook hierbij later dan normaal, maar als het weer meespeelt en we een goede herfst krijgen kunnen consumenten hopelijk nog tot eind oktober op verse courgettes uit de regio Niederrhein rekenen."

Courgetteteler Andreas Seyen

Niet alleen klimaat is uitdaging
De courgette uit regionale teelt is zeer populair in de handel, meldt de vakman. Daarom maakt hij zich geen zorgen over een te lage afzet als volgend jaar de oogst hopelijk weer groter uitvalt. "Het is echter belangrijk dat de handel bewust gemaakt wordt van de bijzondere eisen aan de regionale teelt", aldus Andreas. "Naast de toenemende weerscapriolen hebben we ook te kampen met stijgende personeelskosten door de coronapandemie en een aanhoudend gebrek aan oogstarbeiders. Deze uitdagingen kunnen we in de toekomst alleen gezamenlijk aanpakken op basis van een goede partnerschappelijke samenwerking binnen de branche."

Voor meer informatie:
Landgard Service GmbH
Veilingstr. A1 
DE - 47638 Straelen-Herongen, Duitsland 
+49 2839 5900 
info@landgard.de    
www.landgard.de  

Foto's: Landgard Service GmbH 

Publicatiedatum: