Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jurgen De Braekeleer, REO Veiling:

"Komende periode wordt 'je van het' voor Belgisch zachtfruit"

"Tholen - Alles ziet ernaar uit dat de komende periode perfecte omstandigheden biedt voor het zachtfruit", zegt Jurgen De Braekeleer, productmanager zachtfruit REO Veiling. "De teeltomstandigheden zijn nagenoeg perfect, bovendien zoals elk jaar rond deze periode verwacht ik ook nu een toenemende vraag naar zachtfruit. We staan aan de start van wat lijkt een prachtige nazomer te worden." 


"Met haar kwaliteitsmerken Tomabel en Fine Fleur voorziet REO Veiling de Franse markt van topproduct" 

Donkere periode
"We hebben een dure periode achter de rug", zegt Jurgen. Door de koude, natte en donkere zomer bleven zowel de productie als de consumptie van zachtfruit achter. "Het dieptepunt was van tien tot twintig juli. Dat was een donkere periode waarin een ongekende hoeveelheid regen viel. Daardoor was er weinig vraag vanuit de markt en was de bewaring van het zachtfruit minder ideaal." De tekorten op de markt zorgden op hun beurt wel voor hogere prijzen voor het zachtfruit. "Doordat veel telers rond deze tijd ook nieuwe plantjes opkweken en poten hebben echter niet veel telers kunnen profiteren van de goede prijzen, de productie is in deze periode namelijk wat lager. Nu is er nog wel een tekort aan frambozen en is de prijs nog aan de hoge kant", zegt Jurgen. "Dit creëert echter ook weer interessante kansen voor handel en telers. Een wat prijzig product kan zeker ook lucratief zijn."


Gunstig klimaat, ideale rijping én een jaarlijkse terugkerende verkoopboost
De komende periode beschikt volgens de productmanager over nagenoeg de perfecte omstandigheden voor de teelt van zachtfruit. Naar verwachting komen er droge, zonnige dagen met koude nachten en overdag komen de temperaturen ook niet op een te hoog niveau. Hitte maakt namelijk dat houtig kleinfruit te snel kleurt en kleiner geoogst zal moeten worden. De bessen hebben dan minder tijd gehad om mooi te rijpen. "Het wordt niet te warm, dus zal de productie niet te rap verlopen en kan het zachtfruit stevig en mooi uitgroeien. Koude nachten maken dat de bessen zich goed volzuigen met vocht, de zon maakt ze lekker zoet en drogere lucht vermindert ook de bewaringsproblemen in de handel."


En dat komt goed uit want elk jaar rond deze tijd zit de prijs van zachtfruit in de lift. "We zien een trend waarin het schooljaar gezond wordt gestart en het houtig kleinfruit en de aardbeien verkopen dan als zoete broodjes", zegt Jurgen. "Een groot deel van onze afzet zit in Frankrijk. De Franse markt voor AGF is een veeleisende markt. Het is er één van fijnproevers, kwaliteit heeft een hoge prioriteit. In deze voortdurende zoektocht naar de beste producten, met een constante hoge kwaliteit blijken de merken Fine Fleur en Tomabel van de REO Veiling uitermate geschikt te zijn voor deze markt'" 

“Geen groeipotentieel voor Belgische blauwe bes”
Elk jaar weer stijgt de vraag naar zachtfruit en schroeven telers de productie op. "Vanaf het moment dat REO Veiling startte met zachtfruit is de productie alleen nog maar gegroeid. Maar de groei van de Belgische blauwe bes is op zijn eind. Ik zou beginnende telers altijd afraden aan de teelt van blauwe bes te beginnen", aldus de productmanager. Voor al het houtig kleinfruit geldt dat het een korte bewaringsduur kent, waardoor transport lastig is en er weinig product voor export is. Alleen de blauwe bes kent een bewaartijd van twee tot drie weken en daardoor geschikt voor transport en export, waardoor de Belgische blauwe bessenteler nu moet concurreren met o.a. Chili en Oost-Europa. In die landen liggen teeltkosten aanzienlijk lager en percelen zijn vaak veel groter in omvang. Bovendien groeien de struiken elk jaar en daardoor groeit ook de productie alhier automatisch mee”, aldus de productmanager. “Belgische bessen zijn dan wel van betere kwaliteit, maar de keuze zal toch vaak ook vallen op goedkoper product. Aardbeien zijn van de zachtfruitvariëteiten veruit het populairste product, daarna volgt de framboos en het aandeel van de blauwe- rode- en braambes is in deze groep wat kleiner."

 

Voor meer informatie:
Jurgen De Braekeleer
REO Veiling
Oostnieuwkerksesteenweg 101
B-8800 Roeselare, België
+32(0)51 23 12 69
jdbr@reo.be 
www.reo.be