Roze tomaat blijft immens populair in Polen

Experts van veredelingsbedrijf Enza Zaden hebben het gedrag van de Poolse consument onder de loep genomen en het lijkt erop dat al 75% van de Polen tomaten koopt bij discountketens. Maar liefst 24% koopt tomaten in de winkels van de keten Biedronka, 21% bij Lidl, 14% bij Carrefour, 13% bij Auchan en 10% in de winkels van de Tesco-keten, die momenteel wordt overgenomen door het Deense Netto. Dat valt te lezen op Agroberichten Buitenland.

Poolse consumenten geven vooral gunstige prijzen (51%) aan als reden om voor een bepaald afzetkanaal te kiezen, voor maar liefst 33% van de kopers is de gewoonte het belangrijkste motief en een derde geeft ook promoties aan als reden.

Al jaren vragen veel mensen in de branche zich af waar de grens ligt voor de verdere ontwikkeling van de markt voor roze vleestomaten in Polen. Het bleek dat de verwachtingen aangaande de mogelijkheden voor die in Polen populaire tomaat steeds naar boven moesten worden bijgesteld, omdat hun aandeel in de teelt elk jaar toenam. Momenteel worden dergelijke roze vleestomaten gekocht door maar liefst 99% van de Polen. Een ander opvallend gegeven is dat de overgrote meerderheid, 84% van de consumenten, kiest voor onverpakte tomaten.

Tomaten telen in Polen
Enza Zaden presenteerde ook gegevens over het kasareaal van verschillende soorten tomaten in Polen. Voor roze vleestomaten was dat in 2019 550 hectare. Standaard rode tomaten en tomaten van grote kalibers werden in dat jaar veel minder geteeld, namelijk op 360 hectare. Het areaal trostomaten bedroeg ongeveer 100 hectare, dat van rode rassen met een gewicht van 80-110 g bestemd voor de export ongeveer 25 ha, en dat van speciale rassen (cocktail en cherry) 37 hectare.

De afgelopen 2 jaar is het areaal roze vleestomaten aanzienlijk toegenomen, want dit jaar wordt het geraamd op ongeveer 780 hectare. Rode rassen met standaard- en grote maten (vleestomaten) groeien dit jaar volgens specialisten van Enza slechts op 210 hectare. Trostomaten zijn goed voor 30 hectare. Op 19 hectare worden de exportrassen van 80-110 g geteeld en de specialties (cocktail en cherry) zijn goed voor een kasareaal van 40 hectare.

De toename van het areaal roze vleestomaten wordt onder meer in de hand gewerkt door een groot aanbod van verschillende rassen op de markt, vermoeden ze bij Enza. Bijna alle zaadbedrijven introduceerden de laatste tijd wel nieuwe rassen, maar in ieder geval voor Polen onderscheiden die nieuwe rassen zich niet van de typisch smaak van roze vleestomaten, die juist in Polen zo populair is. Vergeleken met gegevens uit 2019, toen het aandeel roze vleestomatenrassen zonder de typische smaak op 16% bleef steken, is dit percentage dit jaar verdubbeld (32%).

Bron: Agroberichten Buitenland

Voor meer informatie:
Enza Zaden
info@enzazaden.com
www.enzazaden.com
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven