Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Miljøgartneriet AS:

"Door omgekeerde osmose gebruiken we bijna geen kraanwater"

"Bij Miljøgartneriet zien we onze naam als iets dat we moeten waarmaken," zegt Simon Hansen, productiemanager bij de grootste hightech kas van Noorwegen. Het bedrijf teelt op 77.000 vierkante meter paprika's, tomaten en chilipepers en vermeerdert ook planten voor zichzelf en andere kassen.

Rechtstreeks vertaald betekent Miljøgartneriet 'milieutuinbouw' en verwijst het naar de verbintenis van het bedrijf om kasgewassen te telen op een milieuvriendelijke manier. Zo werkt Miljøgartneriet samen met naburig zuivelbedrijf 'TINE' voor de CO2- en temperatuurregeling in de kas, waardoor beide bedrijven de circulariteit van hun activiteiten kunnen verbeteren. Ook heeft Miljøgartneriet een hoge efficiëntie van watergebruik, door een combinatie van bronwater en omgekeerde osmose.

Zoals Simon uitlegt, gebruiken de meeste Noorse telers leidingwater dat afkomstig is van open reservoirs en regenwater. Dit water vereist nog wel een bewerking. Wanneer het in de kas wordt gebracht en gecombineerd met voedingsstoffen en warmte, kunnen de microbiële populaties stijgen en het gewas beschadigen en/of de beschikbaarheid van voedingsstoffen in de wortelzone beperken.

Om dit te voorkomen is Miljøgartneriet begonnen zijn watervoorziening aan te vullen met bronwater, dat wordt opgepompt uit een bron. Met bronwater kon Miljøgartneriet de microbiële druk in het irrigatiewater verminderen, maar de zoutgehaltes in het water waren te hoog.

Natrium
"De hoeveelheid natrium in bronwater is niet te hoog, maar als je drainwater recyclet, hoopt het zich snel op in het systeem. In het begin konden we 25-35% drainwater gebruiken. Zoveel mogelijk, maar in de berekening konden we vaak niet meer gebruiken vanwege een ophoping van natrium. Onze meststofberekeningen waren bijna onuitvoerbaar en onze geleidbaarheidsmetingen gaven de nutriëntstatus niet nauwkeurig weer," legt Simon uit. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden installeerde Miljøgartneriet een omgekeerd osmosesysteem (Nexus HPRO) van de Van der Ende Groep.

"We hebben het systeem in de winter van 2020 geïnstalleerd en daarna gebruiken we bijna geen leidingwater meer en kunnen we meer drainwater gebruiken dan voorheen, ruwweg 50%. Met de high performance RO gebruiken we minder bronwater t.o.v. een conventionele RO, wat goed is voor het milieu, kosten en afschrijving van de investering," zegt Simon.

Het Nexus HPRO-systeem dat bij Miljøgartneriet is geïnstalleerd, verlaagt niet alleen de pompvereisten, maar vergemakkelijkt ook de nutriëntencontrole doordat het ervoor zorgt dat de EC uitsluitend is gebaseerd op voedingsstoffen voor gewassen, en niet op natrium. Verder heeft Simon gemerkt dat er zich sinds de HPRO-installatie veel minder vuil en deeltjes ophopen op druppelaars, automatische mengers, filters en vernevelingsinstallaties.

Ruud Schulte is verantwoordelijk voor de afdeling waterbehandeling bij Van der Ende Groep. Hij voegt toe: "De Nexus High-Performance RO bij Miljøgartneriet realiseert een rendement van 92%, terwijl een conventionele installatie tussen de 70-75% zou bereiken. Het grootste voordeel is dat hij minder water nodig heeft voor dezelfde hoeveelheid productie en dit resulteert in veel lagere bedrijfskosten."

Voor meer informatie:
Van der Ende Groep
sales@vanderendegroep.nl
www.vanderendegroep.nl/en

Publicatiedatum: