Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Proef met intelligente zonnepanelen bij zachtfruittelers in Zwitserland

Insolight en haar partners Romande Energie en Agroscope gaan een zonne-installatie bouwen op het bedrijfsterrein van Agroscope in Conthey in het Zwitserse kanton Wallis, met als doel een nieuwe oplossing op zonne-energie (insolagrin) te testen. Dit proefproject wordt gesteund door de Zwitserse federale dienst voor energie (OFEN). De nieuwe toepassing, die de beschermende tunnels die in de tuinbouw worden gebruikt kan vervangen, combineert tuinbouw met de productie van hernieuwbare energie.

Tegelijkertijd is het proefproject erop gericht de mogelijke positieve invloed van de installatie op de tuinbouwopbrengst te meten en tegelijk een bevredigende energieproductie te garanderen. Goede resultaten zouden de weg vrijmaken voor een toepassing van zonne-energie, zonder extra voetafdruk.


THEIA modules boven frambozen

Het nieuwe zonne-energiesysteem is ontworpen door de in Renens gevestigde start-up Insolight en bevat THEIA (Translucency & High Efficiency in Agrivoltaics) zonnemodules die een revolutionaire combinatie van doorschijnendheid en hoog elektrisch rendement bieden. 

Het optische systeem kan het energie opwekken (E-MODE), maar het is ook mogelijk om het licht te laten 'lekken' (MLT-MODE). De zonnemodules werken dus als een "slimme" zonwering die de hoeveelheid doorgelaten licht aanpast. Ze maken het mogelijk de fotosynthese van planten in de loop van de seizoenen te optimaliseren en helpen de negatieve impact van hete zomertemperaturen op de opbrengst en de kwaliteit van tuinbouwproducten te verminderen, terwijl de rest van het licht wordt teruggewonnen in de vorm van elektriciteit.

Vanaf juli 2021 zullen deze zonnemodules worden geïnstalleerd boven aardbeien- en frambozengewassen in Agroscope's experimentele centrum in Conthey als vervanging voor beschermende polytunnels. Het projectteam, dat bestaat uit leden van Insolight, Romande Energie en Agroscope, wil aantonen dat het mogelijk is om tuinbouw en elektriciteitsopwekking efficiënt te combineren op dezelfde locatie.

De verzamelde resultaten zullen ook helpen om de kostenefficiëntie van dit type installatie te beoordelen en de financiële vooruitzichten ervan te verduidelijken. De door het Zwitserse federale energiebureau (OFEN) gesteunde oplossing zal gedurende vier jaar worden getest op een oppervlakte van 165 m2 en moet zinvolle resultaten opleveren aan de hand waarvan toekomstige grootschalige installaties kunnen worden gepland.

Bastien Christ, hoofd van de onderzoeksgroep 'Bessen en Medicinale Planten' bij Agroscope: "De teelt van zachtfruit en kleinfruit onder beschutting maakt het mogelijk de opbrengst en de kwaliteit van het fruit te verbeteren en tegelijk de druk van een groot aantal schimmelziekten te verminderen. Dit zonne-energiesysteem werd gecreëerd met het doel de beschermings- en schaduwfuncties van de overkoepelende tunnels die we gebruiken voor de teelt van aardbeien en frambozen te vervangen en te verbeteren, zonder de tuinbouwactiviteit te hinderen."

Nieuwe perspectieven voor de zachtfruitsector en zonne-energie
De Zwitserse energiestrategie streeft naar CO2-neutraliteit tegen 2050. Swissolar beschouwt een massale uitbreiding van zonne-energie als de enige oplossing om deze doelstellingen te bereiken. Naar schatting zal er per jaar ten minste 1,5 GWp bij moeten komen (30 GWp tegen 2050), d.w.z. vier tot vijf maal het niveau van de huidige inzet. De opwekking van zonne-energie gecombineerd met het gebruik van land voor tuinbouwdoeleinden, is een ontluikende trend in Europa die in Zwitserland een hoge vlucht zou kunnen nemen als het proefproject de verwachtingen van de initiatiefnemers waarmaakt.

De nieuwe generatie zonne-energietechnologie van Insolight verschilt van de conventionele ondoorzichtige zonnepanelen op daken. Hun oplossing wordt een tuinbouwinstrument ten voordele van de planten: Christ: "De dynamische aanpassing van het licht dat naar de planten wordt doorgelaten maakt de weg vrij voor een betere bescherming tegen klimaatschommelingen en een mogelijke verhoging van de opbrengst van de gewassen dankzij de afstemming van het licht op de behoeften van de planten en de verlaging van de temperatuur tijdens hittegolven via het schaduweffect."

Door zich te richten op teelten waarvoor beschermende structuren (polytunnels of kassen) nodig zijn, vervult de insolagrin zonne-energie-installatie een dubbele functie door deze bestaande structuren te vervangen. Bovendien kunnen de gebruikers zo het gebruik van kunststoffen vermijden en het grondgebruik optimaliseren.

Voor meer informatie:
Insolight
www.insolight.ch 

Publicatiedatum: