Henk van Doorne: "Moeizame afzet na kleine opleving"

Veranderend consumptiegedrag drijft Hollandse sla van tafel

Tholen - Hoewel hij van nature zichzelf als een optimist ziet, is Henk van Doorne gereserveerd als hij het over de toekomst van de Hollandse kasslateelt heeft. "Soms denk ik dat ik beter pizzaboer kan worden. Het consumptiepatroon van de hedendaagse consument is zo anders geworden en de ouderwetse gezonde Hollandse maaltijd zien we steeds minder terug op tafel."

"De slamarkt blijft prijstechnisch dan ook een moeizaam verhaal. We hebben een kleine opleving gehad, maar momenteel is het weer Pietje Pruimen", vertelt Henk. "Is er een winkelactie, dan komt de vaart er weer even in, maar in totaliteit blijft de vraag naar sla ver achter. De prijs van polysla zit momenteel rond de 20-25 cent, net als de Jumbosla. Daar kun je niet voor telen. Op het moment dat de sla duurder wordt, hangt Jan en alleman aan de telefoon, maar als het moeizaam gaat, hoor je niemand."

"Ook de afzet van ijsbergsla is niet wild en de kasvenkel wil ook al niet. Al die soorten die ik in de jaren 70 en 80 heb geïntroduceerd op de markt hebben wel tijdelijke oplevingen gehad, maar niet voor de lange termijn. Je ziet de sla nog weleens terugkomen in de top-5 meest geconsumeerde groenten ter wereld, maar daar schaart men dan alle bladgewassen onder. Alleen de snijderijen zijn nog grote afnemers van sla. Gesneden product wordt nog wel gewaardeerd, maar hele kroppen worden er nauwelijks nog verkocht."

"Fusarium blijft een groot probleem in de slateelt. Met de nieuwe soorten ging het in het voorjaar redelijk, maar met de wisselende weersomstandigheden deze zomer valt het niet mee om een goed product af te leveren. Er is in Nederland nog maar een klein clubje slatelers over, maar het is voor de telers best een vraagstuk wat ze moeten gaan doen. Nu zijn de courgettes weer peperduur, maar blijft dat zo bij een uitbreiding? Wie het weet, mag het zeggen", besluit Henk.

Voor meer informatie:
Henk van Doorne
Van Doorne Imex
Noordlandseweg 60-62
2691 KM 's-Gravenzande
+31(0)6 26 06 82 84


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven