Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ToBRFV en ToMV ontdekken met CRISPR/Cas

Detectie gebaseerd op CRISPR/Cas12a is een nieuwe benadering voor het efficiënt, sequentiespecifiek identificeren van virussen. In nieuw onderzoek wordt C/Cas12a gebruikt voor de identificatie van ToBRFV, een virus dat aanzienlijke schade toebrengt aan tomaten over de hele wereld. 

Specifieke CRISPR RNA's (crRNA's) werden ontworpen om ofwel ToBRFV, ofwel het daaraan verwante tomatenmozaïekvirus (ToMV), op te sporen. Deze technologie maakt differentiële detectie van ToBRFV en ToMV mogelijk.

Gevoeligheidsbepalingen toonden aan dat virussen kunnen worden opgespoord vanaf 15-30 ng RT-PCR product, en dat uit een mix van de virussen, ToBRFV en ToMV specifiek kunnen worden gedetecteerd.

"Bovendien tonen we aan dat deze methode de identificatie van ToBRFV mogelijk maakt in monsters uit commerciële kassen. Deze resultaten demonstreren een nieuwe methode voor soortspecifieke detectie van tobamovirussen," leggen de onderzoekers uit. "Een toekomstige combinatie van deze aanpak met isothermische amplificatie zou een platform kunnen zijn voor efficiënte en gebruiksvriendelijke manieren om onderscheid te maken tussen verwante stammen en resistentie-brekende pathogenen." 

Lees het volledige onderzoek hier.

Alon, Dan & Hak, Hagit & Bornstein, Menachem & Pines, Gur & Spiegelman, Ziv. (2021). Differential Detection of the Tobamoviruses Tomato Mosaic Virus (ToMV) and Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) Using CRISPR-Cas12a. Plants. 10. 1256. 10.3390/plants10061256.

Publicatiedatum: