Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drie Britse telers delen ervaringen over uitbraak ToBRFV

AHDB heeft Dave Kaye opdracht gegeven om drie casestudies uit te voeren bij Britse telers die te maken hebben gehad met een besmetting met het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV)op hun bedrijf, om hun ervaringen te onderzoeken, waaronder; hoe het virus werd aangetroffen en gemeld, de symptomen die werden waargenomen, het verspreidingspatroon, en hoe de uitbraak werd beheerst.

Het doel van deze casestudies was het uitbreiden van de kennis over het virus, richtlijnen voor goede praktijken voor het beheer ervan te blijven ontwikkelen en aanbevelingen te doen voor toekomstig ToBRFV-onderzoek en bewaking.

Teler 1
Infectie werd vastgesteld nadat monsters waren opgestuurd naar PHSI (Plant Health and Seed Inspectorate) en een diagnostisch lab buiten het VK.

Symptomen ontwikkelden snel na aankomst op het bedrijf in slechts één van de drie geplante rassen (klassieke cherrytomaat) en waren onder andere misvormde, gedraaide 'netvormige' koppen en 'naaldachtige' bladeren. De verspreiding en voortgang van de symptomen deden vermoeden dat het hele gewas op hetzelfde moment geïnfecteerd was en het is mogelijk dat het circulerende irrigatiesysteem heeft bijgedragen aan de verspreiding van het virus.

Alle planten uit het blok (met en zonder symptomen) werden verwijderd voor vruchtontwikkeling om verdere infectie te voorkomen. Voor desinfectie van de kas werd geïnfecteerd materiaal verwijderd en weggebracht naar de stortplaats. Er ontwikkelden zich geen uitbraken in het volgende gewas en in juni 2020 werd het bedrijf vrij van ToBRFV verklaard.


Symptomen van ToBRFV op tomatenbladeren - chlorose, vlekken, necrose en afhangend. (Bron foto anoniem, gebruikt met toestemming)

Teler 2
Deze uitbraak deed zich achtereenvolgens voor in twee compartimenten die in aanbouw waren en de verspreiding van het virus kwam mogelijk door aannemers op het terrein. Het wettelijk voorgeschreven PHSI-toezicht bevestigde de besmetting in maart 2020.

De symptomen deden zich voor in rijpe gewassen en waren in elk compartiment hetzelfde. De symptomen waren niet alleen vergelijkbaar met die van teler 1, maar vertoonden ook een verminderde vrucht- en trosgrootte, vruchtabortus en zwakkere, dunnere stengels. Tweederde van het gewas vertoonde symptomen tegen de tijd dat het gewas werd verwijderd. Het optreden van de symptomen leek samen te vallen met het inschakelen van de ledbelichting.

Het besmette materiaal werd via een transportsysteem verwijderd, in balen geperst en ter plaatse verbrand (met vrijstellingsvergunning). Alle apparatuur en gebouwen van het terrein werden grondig gereinigd met Jet 5 (dosering 1:125), Unifect G (dosering 1:25), gevolgd door besproeiing met Jet 5 (dosering 1:12 met 1 liter Jet 5 per 200 m3 ruimte), door het personeel.

Sinds deze uitbraak in deze casestudie is gerapporteerd, heeft teler 2 helaas een tweede uitbraak gehad. Voor meer informatie over het verloop van deze uitbraak en de aanpak ervan, meer hier bij de AHDB.


ToBRFV symptomen - misvormde, gedraaide netvormige koppen en bladeren (bron foto anoniem, gebruikt met toestemming)

Teler 3
Hier waren geen symptomen zichtbaar voordat het virus werd bevestigd door verplichte surveillance door PHSI. 

De daaropvolgende symptomen, waaronder bladlaesies en chlorose, bladweefselsterfte, laesies in het midden van de stengels, verminderde vrucht- en trosgrootte en rugose vruchtsymptomen, vielen samen met waterstress door een irrigatiestoring. De symptomen ontwikkelden zich aanvankelijk plaatselijk in de kas, wat betekent dat de infectie niet is binnengekomen met de vermeerderde planten. Wat wel mogelijk is, is dat de infectie binnenkwam door de invoer van fruit uit Europa naar het naburige pakhuis.

De teelt werd vroegtijdig gestopt, aangezien 100% van het gewas in dit stadium symptomen had, de kas werd na de laatste oogst tijdelijk gesloten. Besmet materiaal werd verwijderd en ter plaatse verbrand (met een ontheffingsvergunning). Toen de casestudie werd gedaan werd het ontsmetten voorbereid.


ToBRFV-symptomen op vruchten, verergerd door irrigatiestoring (bron foto anoniem, gebruikt met toestemming)

Voor meer informatie:
AHDB
Publicatiedatum: