Extra bescherming tijdens hitteperiode

Een paar weken in het jaar kan het gewas soms wel wat extra bescherming gebruiken. Boven op een bestaande coating of als tijdelijke krijtlaag. Spuitkrijt biedt in zulke gevallen een gemakkelijke en heel effectieve oplossing.

De belangstelling voor spuitkrijt neemt de laatste jaren duidelijk toe. De reden is dat de zomers heter worden. Niet alleen in landen waar telers gewend zijn aan langdurige hitteperiodes, maar ook in gematigde klimaten.

Combinaties mogelijk
In de praktijk zien we twee soorten gebruikers. De eerste categorie bestaat uit bedrijven die hun gewas beschermen met diffuse coatings. Hun gewas krijgt daardoor een gelijkmatig mild klimaat. Alleen gedurende een korte tijd in de zomer is wat extra zonwering noodzakelijk met extra spuitkrijt. Dat voorkomt groeiremming, groeistoornissen en kwaliteitsproblemen zoals neusrot. De andere categorie zijn groentetelers die normaal telen zonder enige coating. Gedurende enkele hete weken in de zomer hebben ze veel baat bij spuitkrijt.

Klimaatverandering
Die sluipende klimaatverandering noodzaakt iedereen om anders te gaan kijken naar bescherming in de zomer. Spuitkrijt is dan een ideale oplossing. Het is een kant-en-klare vloeistof die gemakkelijk opgebracht kan worden. De dikte van de laag bepaalt de hoeveelheid licht die geweerd wordt: van 20 tot 40% netto scherming.

Omdat spuitkrijt geen bindmiddel bevat, is het na een paar regenbuien van het kasdek verdwenen. Dat is vaak precies lang genoeg voor de extra hete zomerdagen.

Dakcoating voor bedrijfsgebouwen
Niet alleen kassen maar ook hallen en bedrijfsgebouwen kunnen in de zomer veel te heet worden. Dat maakt het werkklimaat erg onaangenaam. Een speciale dakcoating brengt de daktemperatuur met tientallen graden omlaag. Daardoor wordt het ook binnen veel aangenamer. De binnentemperatuur kan met maar liefst 7 graden dalen.

Dit kan tevens veel energie besparen omdat de airconditioning aanzienlijk minder hoeft te draaien.

Cool-FX is een witte coating die het zonlicht reflecteert. Het kan eenvoudig met een roller of lagedruk spuit aangebracht worden en is speciaal voor aluminium en bitumen daken. Loonbedrijven ontwikkelen inmiddels speciale apparatuur om Cool-FX snel en efficiƫnt aan te brengen. Door regenbuien slijt de coating weer van het dak af. Zo krijgt het dak zijn oorspronkelijke donkere kleur terug voor optimale warmteopname in de winter.

Voor meer informatie:
ReduSystems
+31 (0)13 507 5399
sales@redusystems.com
www.redusystems.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven