Minister wil aardwarmtewinning Californië V weigeren

De minister van Economische Zaken en Klimaat is niet van plan toestemming te verlenen voor aardwarmtewinning in het project Californië Lipzig Gielen Geothermie. Dat blijkt uit een ontwerp-weigeringsbesluit dat gisteren is gepubliceerd. 

In 2019 werd een verzoek tot aardwarmtewinning ingediend. Dat advies viel negatief uit en daarom wil de minister geen toestemming verlenen. 

Het aardwarmteproject in Limburg ligt al zo'n 2,5 jaar stil na lichte aardbevingen in het gebied. Vorig jaar ging CLG failliet. Bij de curator diende zich dit jaar een potentiële koper aan.

Showstopper
Namens Glastuinbouw Nederland reageert Jean Aerts in een eerste reactie verontrust. Het besluit heeft volgens de regiovoorzitter veel impact voor geothermie in gesteente. “Dat raakt met name Limburg en Oost-Brabant. Dit overheidsbesluit vertraagt het tempo van omschakeling naar duurzame technieken. Niet alleen in de glastuinbouw, maar ook in de bebouwde omgeving.” 

De regiovoorzitter vraagt zich ondertussen wel af hoe het kan dat Duitsland wel kansen ziet voor de ontwikkeling van een geothermiebron in dezelfde gesteentelaag. Daarbij wijst Aerts op plannen van Landgard, net over de grens in Straelen.

“Seismische activiteiten komen hier gewoon al eeuwenlang voor. De vraag moet zijn of het risico toeneemt door geothermie. Duitsland hanteert daartoe modellen en nul risico is een showstopper, zeggen de Duitsers. Daar is aanvaardbaar risico geformuleerd. Als Limburger zou ik wel eens willen weten hoe dat Duitse risico weegt ten opzichte van het risico dat West-Nederland grotendeels onder de zeespiegel woont. Dat risico vinden we met z’n allen blijkbaar wel aanvaardbaar.”

Ter inzage
Glastuinbouw Nederland beraadt zich nu haar positie en bekijkt komende tijd hoe in samenhang met andere belanghebbenden, waaronder Geothermie Nederland, hoe wordt gereageerd op deze kennisgeving. Het ontwerp-weigeringsbesluit ligt van 11 juni tot en met 22 juli ter inzage. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven