Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Potentiële koper en SodM-eis voor failliet Limburgs geothermieproject

Tholen - Het ontbreekt de curator van het failliete geothermieproject Californië Lipzig Gielen (CLG) in Horst simpelweg aan geld uit de boedel om een bassin met testwater af te laten voeren. Daardoor ziet het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zich nu genoodzaakt een last onder bestuursdwang op te leggen.

Curator Bloo schrikt er niet van en verwacht in goed overleg met de SodM tot een oplossing te komen. Bovendien heeft er zich een potentiële koper voor het project aangediend.

Bijzonder faillissement
Met CLG ging vorig jaar voor het eerst in Nederland een geothermieproject failliet. Op last van de SodM ligt het project sinds 2018 stil. Gezien de bijzondere aard van het failliete bedrijf is er geen boedel.

"Dat heb ik het SodM ook uitgelegd", laat Bloo weten. "Ik heb goed periodiek contact met ze. Er is zeker geen sprake van onwil. Ook de SodM snapt dat dit een bijzondere zaak is."

Bloo verwacht dat uiteindelijk, gelet op het ontbreken van geld in de boedel, het SodM zelf voor de kosten van afvoer opdraait. Het SodM wil er namelijk zeker van zijn dat de, zoals men schrijft, 'groeiende hoeveelheid afvalstoffen en het voortdurende risico voor het milieu binnen afzienbare tijd wordt beëindigd.' De overtreding moet binnen zestien weken beëindigd zijn.

Hervatting niet uitgesloten
Overigens is het mogelijk dat het geothermieproject op termijn alsnog weer wordt hervat. Er heeft zich zelfs een potentiële koper gemeld. Dit staat wel los van bovenstaande. De curator laat weten dat hervatting 'niet is uitgesloten' en dat er onderzoek naar hervatting wordt gedaan. Daarbij wijst hij, net als onlangs door Glastuinbouw Nederland nog werd gedaan, ook op aardwarmteontwikkelingen net over de grens in Duitsland. "Alle opties zijn daarom nog open."