Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenfamilie Vandevelde teelt voortaan ook paprika

Tholen – Tot februari stonden er in de nieuwste serre van de familie Vandevelde in Zedelgem tomaten onder belichting. Daarmee waren zij in België een van de eersten. Medio mei zijn de tomaten in West-Vlaanderen ingeruild voor jonge paprikaplanten in alle kleuren. Ook daarmee hopen zij straks één van de eersten te zijn, in Frankrijk wel te verstaan. Daar hebben de tomatentelers namelijk al een tomatenserre waarin ze de komende jaren ook paprika’s willen gaan telen. Henk Vandevelde van Delipa, de naam van het nieuwe teeltbedrijf, vertelt over het hoe en waarom van deze stap.


Delipa teelt dit jaar op 2,7 hectare 40% rood, 22% geel, 22% oranje en 16% groene paprika. Hier op de foto: Henk Vandevelde

Gat op Franse markt
De geschiedenis van het familiebedrijf gaat terug tot 1986. Toen werd er begonnen met het telen van tomaten. In 2006 kwamen daar losse tomaten bij in een nieuwe kas en in 2010 werd begonnen met een belichte teelt. Henk teelt tegenwoordig samen met zijn zoon Kevin in zowel West-Vlaanderen als in Frankrijk. Op een goed uur rijden vanuit Zedelgem werd in Noord-Frankrijk een kas gebouwd waar Kevin sinds 2018 tomaten teelt.

“In Frankrijk hebben we vaste afnemers die wij via REO Veiling beleveren”, vertelt Henk. “Met hen hebben we een goede relatie opgebouwd. Toen bleek dat zij ook interesse hadden in paprika ging er bij ons een lampje branden en werd Delipa opgericht door Kevin en zijn vrouw Lies.” In Frankrijk is het areaal paprika nog heel klein. “Nog geen handjevol telers teelt er paprika onder glas. Daarom zien wij kansen, maar de stap om in één keer een grote serre in Frankrijk met paprika vol te zetten vonden wij te groot. Vandaar dat een eerste teelt hier in België ons beter leek.”


Donderdag 20 mei stonden de paprikaplanten op perliet er zo bij. Links rood, rechts oranje

Late start op hoge goten
Half maart werden de paprikaplanten in Zedelgem geplant. Op perliet. Voor een paprikateelt is het een ‘heel late start’, weet ook Henk. “Na zes weken hadden we vervolgens onze eerste oogst. Dat was sneller dan voorzien.”

Zo snel zelfs dat de omschakeling van de organisatie voor een paprikateelt, toch anders dan tomaten, nog niet helemaal af was. Medio mei worden daarom nog de laatste puntjes op de i gezet, o.a. voor het verwerken van de oogst. Ook valt op dat de teelt op hoge goten staat. “In deze nieuwe kas hebben we ruimte in de hoogte en om de goten te laten zakken, moesten we flink wat aanpassen. Dat doen we daarom volgend jaar.”


De paprika’s gaan via REO Veiling in 5 kilo verpakking naar de afnemers. Flowpacken van paprika doen de telers (nog) niet

Perliet
In week 19 werden de eerste vruchten op kleur geoogst. Om de tomatentelers bij hun eerste paprikateelt te helpen lopen er twee teeltadviseurs met paprikaervaring mee. “Alles is toch weer nieuw. Zo hebben we, ook vanwege de snelle start, wat te veel vruchten aan de plant gehad. Daarvoor vielen de maten bij de eerste oogst wat tegen. Inmiddels is de teelt meer in balans.”

Los van de sowieso al opvallend stap van de tomatentelers valt ook de keus voor perliet op. Zeker in de paprikateelt is dat nog geen gemeengoed, weet ook verkoper Kurt Lauwers van Willems Perlite. “Maar daarin hopen wij verandering in te brengen, zeker nu we perliet in een fijnere fractie ook in matten leveren. Bovendien zie ik onder meer vanwege de flinke virusdruk in tomaat en de populariteit van paprika, ook voor consumptie, de vraag toenemen.”


Bij toeval werd ook één aubergineplant geleverd. Die dient nu als goede waard- en daarmee signaalplant voor ziekten en plagen in de serre

In Zedelgem was de keuze voor paprika ook niet vanzelfsprekend. “Onze twee voorlichters hadden zelf een voorkeur voor steenwol, maar we hebben in overleg met Kurt toch besloten om het op perliet te doen. En tot nu toe zijn we tevreden.”


In de mat werd een sneetje gemaakt voor de drain

Niet te nat
De eerste wortels steken medio mei al uit de matten. De telers hebben voor de drain mede daarom ook een sneetje in de mat gemaakt. Bovenop de matten met puur perliet staan potten met een mix van kokos en perliet. Op advies van de plantenkweker werd in de pot naast negentig procent perliet ook tien procent kokos gestopt. Ook met potten met honderd procent perliet wordt getest. In beide gevallen staan de druppelpennen naast de pot om de potten niet te nat te maken.


De druppelpen is gedurende de teelt uit de pot gehaald en rechtstreeks in de mat gezet

Beetje belicht
Vanwege de late start is de teelt in de serre volgens Henk ‘bijna een belichte teelt’. Komend seizoen is het de bedoeling écht te gaan belichten. De lampen in wat eerst een tomatenserre was, zijn er immers al. “Daarom zullen we ze gaan gebruiken, maar anders zouden we ze er niet speciaal voor kopen.” Het planten staat gepland als in Frankrijk de teeltwissel gaande is. Vervolgens kunnen daar dan begin januari de tomatenplanten de kas in. En als alles volgens plan gaat, hopen de telers in 2024 daarna in Frankrijk ook in een nieuwe serre paprika’s te kunnen telen.

Voor meer informatie:
Delipa
Kevin Vandevelde / Lies Ranson
lies.ranson@delipa.be 

Henk Vandevelde
info@vandtra.be 

Willems Perlite
www.willems-perlite.com  

Kurt Lauwers, Sales Manager
+32 (0)473 97 06 85
k.lauwers@willems-perlite.com