Ton van Dalen (Oxin Growers) over de kasgroentenmarkt:

"Vanuit diverse landen regent het afbestellingen paprika's, positieve signalen prijsopleving komkommers"

Tholen - Tekort aan licht, koud weer en de coronamaatregelen zorgen voor de nodige uitdagingen in de kasgroentenafzet. Commercieel directeur Ton van Dalen van Oxin Growers geeft een update over het marktbeeld van tomaten, komkommers, paprika's en aubergines. "Historisch hebben we het nog niet gezien dat de paprikamarkt zo slecht is voor de tijd van het jaar, zeker niet in deze Pinksterweek."

Tomaten: Moeilijke opstart losse tomaten; vliegende start tros
"De start van het seizoen voor de losse tomaat was allesbehalve gemakkelijk, dit door de sneeuw en vorstperiode. Ook qua prijsvorming was het een moeilijke opstart, echter lopende het seizoen werd de prijsvorming stapje voor stapje beter. Helaas zien we momenteel een forse daling in prijs. In (bijna) heel Europa is het koud en dus niet echt consumptieweer. Daarnaast hebben we veel last van concurrentie uit voornamelijk Tunesië en Marokko. We hoopten, door het langzaam opengaan van de horeca en foodservice in vooral Engeland op een betere prijsvorming. De prijsvorming ligt gemiddeld wel een kleine 15% hoger dan vorig jaar, wat overigens een zeer slecht jaar was voor de losse tomaat. De productie is ook nog niet op volle toeren aan het draaien, dit door het te kort aan licht in de afgelopen (lange) periode", vertelt Ton.

"Dit laatste speelt ook bij de trostomaten. Qua prijsvorming hadden de trostomaten een vliegende start, zowel belicht als onbelicht. Helaas zien we ook hier her en der scheurtjes komen in de prijsvorming. De prijs ligt gemiddeld nagenoeg op hetzelfde niveau als vorig jaar. De kwaliteit is in het algemeen goed."

Paprika: Tot week 18 prijzen hoog, maar sterk wisselend
"De eerste paprika’s werden dit jaar in week 9 geoogst. Tot week 18 zijn de prijzen hoog, maar wel heel wisselend. Daardoor verschillen de omzetten per teler ook. De prijzen voor groen, geel en oranje liggen lager dan in 2020, daarentegen ligt tot week 18 de prijs voor rode paprika meer dan 15% hoger. In week 17 zagen we meer gemiddelde prijzen voor de tijd van het jaar. Door de hoeveelheid aanvoer in week 18 staan de prijzen nu onder druk. Historisch hebben we het nog niet gezien dat de paprikamarkt zo slecht is voor de tijd van het jaar, zeker niet in deze Pinksterweek. Traditioneel toch een goede handelsweek."

"De markt kan de hoge producties van dit moment niet aan. De vraag vanuit de consument is simpelweg te klein, het koude Europese weer is hier een van de boosdoeners. Vanuit diverse landen regent het afbestellingen, dit is een onnatuurlijke situatie. Weersverbetering en een iets lagere productie zou op dit moment wenselijk zijn, anders zou het nog wel eens een tijd kunnen duren voordat we weer op acceptabele prijsniveaus komen", aldus Ton.

Komkommers: Hogere prijzen ten opzichte van 2020
"In week twee van dit jaar zijn de eerste belichte komkommers geoogst. De start van het belichte seizoen was veelbelovend met goede prijzen. De prijs daalde echter vanaf week 8. Tot nu toe zien we in seizoen 2021 wel hogere prijzen ten opzichte van 2020. In de teelt zijn er geen noemenswaardige problemen. Door teeltwisseling zijn niet alle hectares in volle productie en komt er wel ruimte in de markt. Hierdoor zakt de prijs niet verder en blijft op een bepaald niveau. De prijzen trokken begin mei weer iets aan naar 18 cent voor de 35-ers en 22 cent voor de 40-ers. Het naderende betere weer einde week, de (verdere) opening van de horeca en meer afname door Engeland kunnen positieve signalen zijn voor aantrekkende prijzen", stelt de commercieel directeur van Oxin Growers hoopvol.

Aubergine: Prijzen beduidend lager
Last but not least, de aubergines. Die kenden volgens Ton een moeizame start van het seizoen, mede door meer concurrentie uit Spanje. "De prijzen liggen tot nu toe met een bijna 20% daling, ook beduidend lager dan in 2020. Europese retailers stapten pas week 19 echt over naar Hollandse aubergines."

Voor meer informatie:
Ton van Dalen
Oxin Growers
+31 (0)180 203 202
Ton@oxin-growers.nl  
www.oxin-growers.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven