Philippe Kahn (Herbafrucht)

"Vanwege duurzaamheid proberen we steeds meer af te zien van ingevlogen producten"

Al bijna twintig jaar staat Herbafrucht op de groothandelsmarkt in München bekend als specialist van verse kruiden. Op 1 februari 2021 gaf bedrijfsoprichter en directeur Georg Steinkeller het stokje over aan zijn werknemer Phillippe Kahn. We spraken met de nieuwe man aan het roer over de ontwikkeling van de kruidenbranche, de groothandel in tijden van corona en de Duitse seizoensstart. 

Ondanks de pandemie kijkt Philippe zeer positief terug op de eerste maanden na de bedrijfsovername. "De externe omstandigheden maakten de overname moeilijk. Omdat de handel vanwege corona en het seizoen relatief rustig was, konden we ons echter volledig op de bedrijfsinterne procedures concentreren. Wanneer de overname in de winter tijdens ons hoofdseizoen plaats zou hebben gevonden, dan zou dat ronduit moeilijker geweest zijn."


Phillippe Kahn en salesmedewerkster Marie op kantoor

Exportpotentieel
Sinds de bedrijfsoprichting in 2002 werd circa twee derde van de omzet door de handel in kruiden behaald. Aanvullend hield Herbafrucht zich bezig met de handel in Italiaanse sla. De laatstgenoemde tak wordt nu door Georg Steinkeller zelfstandig onder de naam Giocola e.K. verder gerund. Philippe: "De kruidenhandel heeft naar mijn idee nog steeds veel ontwikkelingspotentieel. Door de gunstige centrale ligging en het brede aanbodpalet van de groothandelsmarkt München zijn we ook een belangrijk aanlooppunt voor Oostenrijkse, Noord-Italiaanse en Oost-Europese groothandelsklanten."

Overstap van importen naar Duitse kruiden
Desalniettemin is er in de afgelopen jaren volgens Philippe veel veranderd. "We zien om duurzaamheidsredenen een zeer sterke tendens richting regionale producten. Oorspronkelijke hebben we vooral ingevlogen producten uit Azië en Afrika aangeboden, op dat moment hadden kwaliteit en prijs de hoogste prioriteit. Inmiddels zetten we in de zomer overwegend in op Duitse kruiden, bij voorkeur uit regionale teelt. Aanvullend nemen we Italiaanse en Spaanse partijen af, maar we proberen zoveel mogelijk af te zien van ingevlogen producten."

In de afgelopen jaren heeft de Duitse teelt van keukenkruiden een inhaalslag gemaakt. Er worden zelfs in toenemende mate kruiden naar Oostenrijk en Noord-Italië geëxporteerd, voegt Philippe eraan toe. "Dit jaar verliep de seizoensstart vanwege de koude-inval enigszins slepend. Alle kruidensoorten zijn weliswaar uit Duitse teelt verkrijgbaar, echter slechts in beperkte hoeveelheden waardoor we juist bij de reguliere variëteiten terug moeten vallen op importproducten", schetst Philippe.

Gebrek aan planningszekerheid
De huidige handel op de groothandelsmarkt wordt nog steeds overschaduwd door de aanhoudende coronacrisis. "Het wegvallen van de horeca heeft bij ons tot een merkbaar omzetverlies geleid. Voorheen waren we ons helemaal niet zo bewust hoe groot het omzetaandeel van de horeca is."

In tegenstelling tot de eerste lockdown heeft men zich tijdens de tweede lockdownfase aan de situatie aan kunnen passen. "Vanwege een gebrek aan planningszekerheid hebben we onze vaste programma's aanzienlijk ingekrompen, zodat we flexibel op de marktontwikkelingen kunnen reageren."

Ontwikkeling tot servicedienstverlener
Ondanks de uitzonderlijke actuele situatie ziet Philippe de toekomst overwegend positief tegemoet. "De klassieke clientèle die de groothandelsmarkt bezoekt is nog steeds talrijk in de groothandelshal present en ik denk niet dat dit beproefde model door corona zal veranderen. Zowel aanbieders van een compleet assortiment alsook gespecialiseerde handelaren hebben naar mijn idee een duidelijk bestaansrecht op de groothandelsmarkt. Dat wil zeggen dat we nog steeds sterk inzetten op kruiden, maar echter ook aanvullende producten afnemen van onze buitenlandse leveranciers, bijvoorbeeld peulvruchten uit Oost-Afrika of groenten uit Italië. Daarnaast bieden we onze klanten een extra servicedienstverlening, waarbij we plaatsvervangend producten op de groothandelsmarkt inkopen, zodat men het volledige palet via ons af kan nemen."

Voor meer informatie:
Philipp Kahn
Herbafrucht GmbH
Großmarkt München
+49 177 4922432
info@herbafrucht.de 
www.herbafrucht.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven