Fortuna-aardbeien beleven topjaar

Na meer dan 6 maanden van oogst en afzet van het vroege aardbeienras Fortuna, is het tijd om de balans op te maken van het lopende seizoen. In Basilicata wordt dit ras nog steeds geoogst en dit zal gedurende de maand mei nog doorgaan.

“Het jaar lijkt bevredigend te zijn voor alle telers, die inmiddels niet meer zonder dit ras kunnen. Niet alleen omdat zij zich hiermee vanaf de eerste tien dagen van november op de markt kunnen begeven, maar ook vanwege het lange teeltschema. Voor de Fortuna-planten met bewortelde toppen waren de positieve resultaten reeds vanaf de eerste oogsten zichtbaar. Dit heeft bijgedragen tot het scheppen van een klimaat van tevredenheid en gemoedsrust, zelfs tijdens de maanden met de grootste vraag”, zegt Rocco Marzo, commercieel directeur van het Italiaanse Fornabaio Piantine.

Rocco Marzo

“Dit ras lijkt ook aan het einde van het seizoen goede resultaten te behalen. Als we naar vorig jaar kijken, vonden de laatste oogsten namelijk half juni plaats. De telers zijn zeer tevreden over de tot dusver behaalde resultaten en voor het volgende seizoen willen zij het areaal met Fortuna aardbeien uitbreiden. Vanaf mei tot 15 juni 2021 zullen wij beginnen met de bestellingen van zaailingen voor het seizoen 2021/22, zodat de klanten een precieze leveringsdatum wordt gegarandeerd en zij de voorbereiding kunnen gaan plannen.” 

Veel aardbeientelers in de regio Metapontino zijn enthousiast over de resultaten van dit ras. “Ondanks het ongunstige weer met weinig zonnige dagen en frequente kou, zijn wij er altijd in geslaagd de continuïteit van de levering aan de algemene markten en aan de grote Italiaanse winkelketens te garanderen. We hebben dit ras ook naar het buitenland gebracht, met name naar Duitsland. In vergelijking met het seizoen van vorig jaar hebben we minder problemen aan de planten en het fruit is nog steeds heel goed qua kwaliteit, brix-waarde en stevigheid. Wij zijn nu al bezig met de planning voor volgend jaar en wij denken dat wij het areaal zullen verdubbelen”, zegt teler Filippo Corvaglia van Scanzano Jonico.

“De prijzen zijn sinds begin november hoog, met minimaal € 6,00 per kilo en tegen Kerst bereikte dit € 10,00 per kilo. Nu er ook andere rassen op de markt zijn, liggen de verkoopprijzen voor Fortuna rond de € 2,20 à € 2,30 per kilo. Het seizoen zit er dan bijna op, maar met de nieuwe bloei zullen we de oogst tot de laatste dagen van mei kunnen verlengen”, zegt Pasquale Melidoro, commercieel directeur van Mean Frutta.

Salvatore Rosito, die 4 hectare bezit en van plan is om er voor het volgend seizoen nog minstens één aan toe te voegen, is ook zeer tevreden over het Fortuna ras. “Ik ben op 29 oktober 2020 begonnen met oogsten. Dit ras is de enige die ons in staat stelt een volledig onbedekt commercieel venster te bestrijken, namelijk de herfst. We wachten tot de andere rassen rijp zijn en dit jaar heeft dat vertraging heeft opgelopen door de weersomstandigheden.”

Voor meer informatie:
Rocco Marzo 
Fornabaio Piantine
Via Puglia, 61
75025 Policoro (MT) - Italië
+39 (0)3387 226 740
roccomarzo2@gmail.com
Fornabaio-Piantine


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven