Fruitvliegjes gelokt met azijn

Insecten zijn meesters in het vinden van hun weg. Dat moet ook wel als een mot zijn waardplant wil vinden in een grasland, een sluipwesp een bladluis wil vinden in het gewas, of mannetje een vrouwtje wil vinden om te paren.

Gassen en geuren spelen een belangrijke rol in de oriëntatie van insecten. Maar naast de aantrekkelijke geuren, bestaan er ook geuren die juist afwerend kunnen werken. Beide typen geuren kunnen gebruikt worden in de tuin- of akkerbouwsector, bijvoorbeeld als lokstof in combinatie met bestrijdings- of monitoringstechnieken, of om planten vrij te houden van plagen.

Stichting Control in Food & Flowers (SCFF) beschikt over een zogeheten olfactometer, waarin de oriëntatie van insecten op basis van geur kan worden bepaald, zo deelt men op LinkedIn. In divers onderzoek gebruiken ze deze methode om nieuwe geurbronnen en toepassingen in de tuinbouw te identificeren. Zo ontdekten ze dat fruitvliegjes dol zijn op azijn. 

Afbeelding SCFF: Gemiddeld 70% van de fruitvliegjes (Drosophila melanogaster) werd aangetrokken tot appelazijn en het daarin aanwezige azijnzuur.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven