Goede aanpak bladluis in paprika met zweefvlieg, ook bij lage temperaturen

Vorige zomer introduceerde Biobest haar nieuwe wapen tegen bladluis: Eupeodes-System. Vanaf maart hebben meerdere paprikatelers deze zweefvlieg ingezet. Met het gewenste resultaat, vertelt Biobest adviseur Bart Elseviers. “Eupeodes corollae is een vraatzuchtige predator die ook bij lagere temperaturen bladluis stevig aanpakt.”

Nu het aanbod van chemische middelen tegen bladluis in snel tempo afneemt, verschuift de aandacht van paprikatelers steeds meer richting biologische bestrijding. “Eupeodes-System komt dan ook op het goede moment”, vervolgt Bart. “We hadden natuurlijk al sluipwesp Aphidius-System en galmug Aphidoletes-System. In combinatie met deze nieuwkomer kunnen telers nu nog efficiënter het aantal bladluizen in een gewas verminderen.”

Actief vanaf 10°C
Eupeodes-System is een zeer effectieve rover. De larven voeden zich met alle veelvoorkomende bladluissoorten in tuinbouwgewassen. Als generalist kan deze zweefvlieg zelfs bijdragen aan de bestrijding van wolluis, witte vlieg, trips en spint. Bart: ”Telers doen er goed aan om de zweefvliegpoppen wekelijks met een dichtheid van 0,05 insect/m² uit te zetten. Dat kan al vroeg in het seizoen. Eupeodes-System is namelijk actief vanaf 10°C. Vervolgens is enkel voldoende zonlicht nodig om de populatie snel te doen groeien.”

Blijven volhouden
Volgens de Biobest adviseur zijn ook brandhaarden van bladluis goed aan te pakken met Eupeodes.

Hij adviseert de zweefvlieg op die plekken extra uit te zetten. “Een dosis van 0,1 insect/m² per week is vaak voldoende,” zegt Bart. “Het is wel belangrijk om de extra inzet minimaal drie weken vol te houden.” Zoals altijd geldt: een consequente en goed gedoseerde inzet levert de beste successen op.

“Eupeodes-System heeft een zeer grote eetlust en zal met zijn vraatzuchtige karakter de hotspot effectief bestrijden. Daarnaast zijn het sterke vliegers met een goed zoekvermogen. Hierdoor zullen ze de haard snel weten te lokaliseren.”

Waardevolle aanvulling
En die andere zweefvlieg dan, Sphaerophoria-System? “Deze volgt na Eupeodes-System”, verduidelijkt Bart. “Eupeodes geeft goede resultaten tot 25°C. Bij hogere temperaturen presteert Sphaerophoria weer beter. Met een combinatie van beide zweefvliegen, dekken telers de hele zomer af. In het koelere najaar ligt een keuze voor Eupeodes-System dan weer voor de hand. Een waardevolle aanvulling dus.”

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven