Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Externe deskundige buigt zich over handelen NVWA inzake tomatenvaccin

Een extern deskundige gaat zich buigen over het jarenlange gebruik van het gewasbeschermingsmiddel V10 door Nederlandse tomatentelers, ook toen er nog geen officiële toelating was.

Het onderzoek, op verzoek van het Nederlandse landbouwministerie, volgt op Kamervragen naar aanleiding van een publicatie in NRC. Daarin werd gesteld dat de NVWA wist van dit 'illegale' gebruik, maar niet handelde. 

Het tomatenvaccin wordt wereldwijd ingezet tegen het pepinomazaïekvirus. Sinds 2018 is er een Nederlandse toelating en sinds 2020 een uitbreiding op de toelating, waarmee het middel toegelaten is in de Nederlandse tomatenteelt en -opkweek. Vóór 2013 was die toelating er helemaal niet en daarna tot medio 2018 beperkt.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit benadrukt dat gebruik van een gewasbeschermingsmiddel zonder toelating of vrijstelling verboden is, maar niet per se risico's geeft voor volksgezondheid of resistentie. Wel wil zij weten hoe het kon gebeuren dat V10 gebruikt werd én er signalen waren over dit gebruik, zonder dat de NVWA optrad.