Philip van Geest, Van Geest International:

"Opleving vraag VK door versoepelingen, papieren rompslomp Brexit blijft pijnpunt"

Tholen - Het opheffen van de (lokale) lockdowns en het heropenen van het midden- en kleinbedrijf en de horeca in het Verenigd Koninkrijk heeft de handel weer een kleine boost gegeven, constateert Philip van Geest van Van Geest International (VGI).

"Je ziet overduidelijk een relatie tussen het openen van het VK en de handel. Nu is er wel een samenhang met het goed op gang komen van het Hollandse seizoen, maar het is fijn om klanten weer volop te zien bestellen. Zeker in de catering gerelateerde artikelen zit weer wat meer vraag, en de diversiteit van de orders neemt zienderogen toe. Ook paprika's en tomaten vinden hun weg meer en meer naar Groot-Brittannië. Het Hollandse seizoen verdringt de mindere kwaliteit uit Marokko en Spanje."


Philip van Geest

"Enig nadeel is dat de slagvaardigheid negatief wordt beïnvloed door de tijdsdruk bij het in orde maken van de papieren en regelgeving en de goedkeuring van douane en KCB, waardoor de orders vaak alleen vroeg aangenomen kunnen worden voor levering de volgende dag. Komt een order later, dan is de kans (erg) groot dat de levering een dag langer duurt", vervolgt de exporteur. "Ikzelf zie een enorme hoop nutteloos papierwerk. Het is eigenlijk een lachertje dat dit gebeurt in tijden van samenwerking en globalisering. Maar goed…wie zijn wij om over zoveel mismanagement te oordelen? We dealen er maar mee, want aan de politiek en vooral die van de EU hebben we als AGF-exporteur in dit geval niets!"

Paprika's
Rode paprika’s hebben een sprintje gemaakt de laatste twee weken vanwege de lagere productie (zetsel was minder). Prijzen liepen op van 9,50 tot 18 euro per doos, om de laatste twee dagen weer te zakken naar 10 tot 12 euro per doos. Voor geel gold dit in mindere mate ook met een piek van 17,00/17,50 euro per doos, alwaar deze vandaag rond de 10,00 euro per doos gaan. Oranje paprika's liepen afgelopen dagen weg tussen 11,50 en 12,50 euro en de groene paprika's golven de afgelopen week een beetje heen een weer tussen de 5,50 en 8 euro."  

Aubergines/komkommers
"Met aubergines gaat het wat minder. Deze zijn met prijzen van 2,50 tot 3,50 euro per doos niet bepaald winstgevend. De ramadan zal hier ongetwijfeld mee te maken hebben, waardoor de vraag stukken lager ligt dan anders. Komkommers zijn zeer goedkoop en niet weg te geven met prijzen per doos van 1,75 tot 2,75 euro. Er komt te veel op de markt, ook lokaal. Een andere reden is er niet", aldus Philip.

Tomaten
"De trostomaten liepen afgelopen week prima weg met prijzen van 5-5,25 euro per doos, maar zakken nu al wat weg naar 4-4,25 euro. De afzet is wel stabiel. De afzet van cherrytomaten en en cherrytrostomaten is dramatisch. De prijzen leveren niet een derde op van wat nodig is om een boterham te verdienen. Ook hier zijn er op het moment simpelweg te veel van", vervolgt de exporteur. "De verkoop van losse tomaten loopt prima weg met prijzen voor A-tomaten rond de 4,75 en 5,50 euro per doos en B-tomaten voor 6-6,75 euro per doos. Ook vleestomaten deden goed mee met prijzen rond 7-8 euro per doos. Al met al geeft het algehele prijsbeeld nog gemengde gevoelens, maar we zijn blij dat er weer wat meer muziek in de handel zit!"

Voor meer informatie:
Philip van Geest
Van Geest International
Jogchem van der Houtweg 41
2678 HA De Lier
+31 (0)174 514300
pvg@vgibv.nl      
www.vgibv.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven