Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Universiteiten na ontvangst NWO-financiering: "Nieuwe stappen mogelijk in 3D Food Printing"

3D Food Printing gaat een nieuwe fase in. Wageningen Universiteit en de Technische Universiteit Eindhoven hebben financiering voor hun project Printyourfood gekregen van NWO-domein TTW (Toegepaste en Technische Wetenschappen), binnen het Open Technologieprogramma. Door het project moet het mogelijk worden om gepersonaliseerd en gezond 3D-geprint voedsel in één poging geslaagd uit de printer te laten komen. De onderzoekers gaan daarvoor een digital twin ontwikkelen: een intelligent model dat kan inschatten of een recept zal slagen. In de toekomst zal het mogelijk zijn om dit model in andere printers te implementeren.

De universiteiten en TNO werken al langer samen in het Digital Food Processing Initiative (DFPI) en halen nu een serieuze financiering binnen. Drie promovendi en een team van ervaren onderzoekers gaan samenwerken met de bedrijven Lamb Weston, Ruitenberg Ingredients en Gastronology | 3D Food Works, die interesse hebben getoond in het gebruik van de digital twin en een financiële bijdrage leveren aan het project. Dit betekent een nieuwe samenwerking tussen wetenschap en het bedrijfsleven. De promovendi gaan onder andere werken met groentepuree (Gastronology | 3D Food Works) en aardappels (Lamb Weston) om tot prototypen voor nieuw 3D Food te komen.

Bij het project gaan de onderzoekers zich richten op gezonde samenstellingen van 3D Food. ‘Daar is nu nog een kennishiaat’, vertelt Maarten Schutyser, universitair hoofddocent bij Wageningen Universiteit en projectleider van Printyourfood. ‘Sommige bedrijven printen al 3D Food in mooie vormen, maar er zijn nog weinig geslaagde printprocessen ontwikkeld waarbij gevarieerd kan worden met gezonde samenstellingen van voedsel. Daarom gaan we onderzoeken wat er mogelijk is met eiwitstructuren, koolhydraten, vetten en vezels en hoe ze geslaagd en gevarieerd in 3D Food verwerkt kunnen worden. Nu gaan er daarbij nog vaak dingen mis, waardoor het eindproduct mislukt. We gaan het printgedrag en de texturen onderzoeken, om meer vat op het proces en het eindproduct te krijgen.’

'Om in één poging geslaagd gepersonaliseerd voedsel te printen vereist een multidisciplinaire aanpak’, vertelt Patrick Anderson, hoogleraar bij de Technische Universiteit Eindhoven. ‘Binnen dit project wordt de kennis op het gebied structuur, reologie en mechanica van voedsel uit Wageningen gekoppeld met de expertise op gebied van hightech systemen en materiaalverwerking uit Eindhoven’.

Het onderzoek moet gaan uitmonden in een intelligent model dat advies geeft over het optimale printproces, inschat of recepten wel of niet uitvoerbaar zijn en voor de gewenste producttextuur zorgt. ‘Deze digital twin kan 3D printers aansturen en ervoor gaan zorgen dat 3D Food in één keer geslaagd geprint wordt en dus niet meer kan mislukken.’

3D Food Printing is bij uitstek een technologie die gebruikt kan worden voor gezonde, gepersonaliseerde voeding, zegt Schutyser. ‘Een vitamine toevoegen, een andere hoeveelheid eiwit of koolhydraten: het kan ouderen, maar ook herstellende en sportieve mensen stimuleren een gezond dieet te volgen. Dat is de belofte waar we naar toe werken. Bij de DFPI-samenwerking hebben we als doel om gezamenlijk meer digitale technologieën te implementeren in de levensmiddelenindustrie. Het is een community waar kennis gedeeld wordt, en waar we nu door de toegekende financiering een project kunnen opzetten voor de lange termijn.’

Bron: WUR

Publicatiedatum: