Britse tomatentelers kunnen na brexit aan grotere vraag voldoen

Momenteel telen Britse telers slechts 20% van het totale aantal tomaten dat in het VK jaarlijks wordt geconsumeerd. Volgens Philip Morley, technisch medewerker bij de British Tomato Growers Association, hebben Britse tomatentelers veel vertrouwen in de toekomst van de lokale teelt en zijn ze erop voorbereid om aan de vraag te voldoen door middel van duurzame benaderingen.

De Association vertegenwoordigt meer dan 95% van de tomatentelers in het VK en heeft een nieuwe website gelanceerd, die is gericht op consumenten. Dit is onderdeel van een langetermijnstrategie om het imago van Britse tomaten bij consumenten te verbeteren.

Grotere vraag voor Britse telers na brexit
"In het VK eten we elk jaar ongeveer 500.000 ton tomaten. Consumenten geven er jaarlijks ruim € 1 miljoen aan uit. Britse telers telen ongeveer 20% van dit totale volume, oplopend tot 50% tijdens de zomer, wat het hoogseizoen is van de Britse tomaten," zegt Philip. "Britse telers produceren ook ongeveer 25% van de waarde, omdat dit vaak premium gewassen zijn."

Zowel brexit als de coronapandemie hebben de voedselzekerheid onder de aandacht gebracht. "Er is een verschuiving naar kortere toeleveringsketens, wat helpt om lokale banen te scheppen en lokale gemeenschappen te ondersteunen. Kortere toeleveringsketens helpen mensen ook de herkomst van hun tomaten te begrijpen, iets waar consumenten steeds meer belangstelling voor krijgen" zegt hij.

Door de brexit zijn er ook grotere beperkingen voor internationale telers, waardoor de import van goederen lastiger is geworden. "Dit is nog een factor die de vraag naar lokaal geteelde tomaten verhoogt."

Uitbreidingen
Recente uitbreidingen laten zien hoe Britse telers voorbereidingen treffen om via duurzame benaderingen aan de vraag te voldoen. "De enorme investeringen die nodig zijn om een kas te bouwen (gemiddeld € 1,5 miljoen per hectare) beperkt de mogelijkheden om snel uit te breiden. Daarnaast heerst er een cultuur van 'goedkoop voedsel', waardoor zelfs de beste telers moeite hebben om winst te maken," zegt Philip. "Desondanks kunnen Britse telers voldoen aan de vraag en jaarrond gewassen van superieure kwaliteit telen. Belangrijk hierbij is een duurzame teelt en duurzame zakelijke technieken."

Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van hernieuwbare energiesystemen, zoals zonne-energie, verwarming vanuit de bodem en gerecycled regenwater. "Daarnaast zijn natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen in de kas belangrijk voor een behoud van het ecosysteem, evenals geavanceerde computer- en sensorsystemen om de beste teeltomstandigheden op de meest efficiënte wijze te behouden," voegt Philip toe. 

Matthew Simon van Glinwell, Nick Arnst van La Serra en Addy Breugem van Thanet Earth delen hun verhaal met Britse consumenten op hun website.

Om dit verhaal breed te delen heeft de organisatie onlangs een nieuw merk en een nieuwe website gelanceerd, de nieuwste stap van een driejarige strategie, om het bewustzijn over Britse tomaten te verhogen onder consumenten. Thanet Earth, Flavourfresh, Red Roofs, Glinwell, La Serra, The Green House Growers, R & L Holt delen verhalen over het opnemen van duurzaamheid in hun bedrijf op de website, met smaakvolle afbeeldingen en informatie over wanneer en waar je Britse tomaten kunt kopen.

De toekomst van de tomatensector
De Britse tomatentelers zijn positief over de toekomst van de lokale sector en velen zijn al bezig met de bouw van nieuwe teeltfaciliteiten of zijn bezig met de laatste planningsfases daarvoor. "Innovatieve telers gaan steeds meer investeren in teelttechnologieën van de volgende generatie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een beter en dieper inzicht in plantbiologie, om een superieur en gezonder product te telen, die ze met trots Brits noemen," vat Philip samen.

Voor meer informatie:
British Tomato Growers Association
www.britishtomatoes.co.uk 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven