Informatie delen via blockchain is sneller en veiliger

Wageningse economen onderzoeken de mogelijkheden informatie over duurzaamheid, een eerlijke prijs voor de teler of over gewasbescherming veilig en snel te delen. Dat kan via blockchain, zo stellen zij. Het is een technologie die gegevens in een keten van blokjes herleidbaar opslaat in een netwerk van computers.

Blockchain voorziet telers, burgers en andere partijen van informatie en maakt certificering en controle makkelijker. Zo kan het transparantie, een eerlijke beloning en duurzaamheid in de tuinbouw bevorderen, legt landbouweconoom Lan van Wassenaer uit. 

“In blockchain kun je afspraken vastleggen, maar ook eigendomsoverdracht of certificering regelen. Ook de logistiek rond mest en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de tuinbouw lenen zich goed voor registratie met blockchain."

Bij gewasbeschermingsmiddelen bijvoorbeeld weet de handelaar vaak niet precies hoeveel, wanneer en wat er is gebruikt. Wanneer de teler in een digitaal dossier bijhoudt wat er in welke groeifase is toegediend, wordt dat voor alle partijen inzichtelijk.

Eén kanttekening is er wel: de grote rekenkracht die nodig is vraagt veel energieverbruik. 

Lees hier de hele blogbijdrage. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven