Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Druiventeler Philip Dewit ziet toekomst Belgische druif positief in

“Vraag naar Belgische druiven groter dan het aanbod”

Tholen – Ooit stond de streek Overijse vol met druivenserres die in totaal 462 hectare bestreken. In de vroegere gloriejaren teelden ruim duizend serristen Belgische druiven, tot de goedkopere druiven uit Frankrijk en Spanje in de jaren 60 de markt overspoelden. Inmiddels zijn er nog een handvol Belgische druiventelers op professionele basis actief en tientallen hobbymatig. Toch is de Belgische druiventeelt verre van uitgestorven en zetten diverse organisaties zich in voor de terugkeer van de Belgische druif.


Philip Dewit

Met 7.000 meter serre is Philip Dewit één van de grootste druiventelers van de regio. “Hoewel ik één van de weinige telers ben, zie ik de toekomst positief in. De vraag naar druiven is groter dan het aanbod en de mooie prijzen van de afgelopen jaren trekt jonge potentiële telers aan. De druiventeelt is uit die negatieve spiraal van te veel aanbod en te lage prijzen. Samen met de organisaties als Boerenbond, de provincie en de druivengemeentes willen we de sector promoten en weer in volle glorie herstellen.”

“Mijn overgrootvader is in 1912 gestart met het telen van druiven, inmiddels zit ik in het bedrijf en staat mijn zoon te popelen om over enkele jaren bedrijfsleider te worden. Ik heb geluk dat ik een opvolger heb, die ontzettend veel zin heeft om het bedrijf over te nemen”, zegt Philip. Druiven Dewit verkoopt vanaf juli tot oktober druiven in de hoevewinkel en op lokale markten. “Daarnaast zetten wij ook product af aan Cru, de specialiteitenketen van Colruyt. De Belgische druif is ook een product dat perfect past in het korte keten-verhaal.”


Drie generaties Dewit

Dewit teelt vier verschillende soorten druiven, twee blauwe variëteiten en twee witte. “We hebben Rivier en Leopold III, beide blauwe druiven. De Leopold III wordt gezien als de meest prestigieuze blauwe druif, vanwege de dikke bessen en de verfijnde smaak. Daarnaast hebben we de witte Canon Hall en de Muscat. Helaas wordt er geen onderzoek meer gedaan naar nieuwe variëteiten. Vroeger hadden we een provinciaal onderzoekscentrum, die veel onderzoek deed naar nieuwe soorten. Helaas is dit centrum in de loop van de tijd verdwenen.”

Voor de toekomst staan er nog geen uitbreidingsplannen op de agenda van Dewit. “We zijn groot genoeg om omzet te generen voor twee families en tegelijkertijd kunnen we risico’s beperken. Wel hebben we onze stookolie-kolen ketel uit 1985 vervangen door een nieuwe condensatiegasketel. Daarnaast is onze serre onderverdeeld in zeven tussenruimtes, zo kunnen we de oogst van de druif vervroegen of vertragen. Zo kunnen we altijd lekker dagvers geplukte druiven leveren aan onze klanten”, besluit Philip.

Voor meer informatie:
Philip Dewit
Druiven Dewit
Brusselsesteenweg 262
3090 Overijse
+32(0)478 54 24 55
druivendewit@hotmail.com   
www.druivendewit.be 
www.facebook.com/DruivenDewitOverijse