Caribische cannabistelers ervaren voor- en nadelen van actieve vulkaan

Een paar weken geleden is de vulkaan La Soufriѐre in St. Vincent uitgebarsten. Een extra tegenslag bovenop de coronacrisis.

Op het Caribische eiland telen ze cannabis en maken ze gebruik van de goede bodem. Het merendeel van deze unieke eigenschappen is te danken aan de vulkaan, die de bodem verrijkt met een aantal zeldzame en eigenaardige voedingsstoffen. Wel brengt een actieve vulkaan in de nabijheid van de teelt van telers ook problemen met zich mee.

"Historisch gezien zijn er vijf explosieve uitbarstingen geweest," zegt Jessica Gagne, Farms Operation Manager bij Medicinal, een in St. Vincent en de Grenadines gevestigd cannabisteeltbedrijf. "De huidige vulkanische activiteit die we hier hebben gezien, begon met een uitbarsting in december 2020. Daardoor groeide er een koepel in de krater van de vulkaan en begon er vulkanisch materiaal te lekken. Dat leidde uiteindelijk tot een explosieve uitbarsting. De vulkaan is nu nog steeds actief, met alle gevolgen van dien."

Noodtoestand vulkaan
Voorafgaand aan de uitbarsting was er een massale nationale aankondiging voor de mensen die in de Rode Zone wonen om het terrein te evacueren. "Ons team heeft zich onvermoeibaar ingespannen om de installaties te beschermen", vervolgt Jessica. "Sinds we op de hoogte werden gebracht van de dreigende uitbarsting, tot aan de nasleep, heeft het team onze planten beschermd, waardoor we konden blijven doorwerken."

De teelt van Medicinal bevond zich gelukkig in de Groene Zone, zodat ze niet veel last hadden van de as en materialen die vrijkwamen bij de uitbarsting. "Toch waren er enkele teeltbedrijven in de Rode Zone, en die werden zwaar getroffen," vervolgt Jessica. "Helaas zullen ze niet snel weer kunnen planten. Omdat ons teeltbedrijf in de Groene Zone ligt, konden we vooruit plannen en ervoor zorgen dat de teelt werd bewaakt tegen eventuele schade."

Maar de inspanning van Medicinal hield niet op bij het beschermen van hun planten alleen. "Het team hier heeft de VSPCA en de Rotary Club geholpen met vrijwilligersuren, opslaglocaties, management, transport en distributie," zegt Francesca Ferdinand van Medicinal.

"Veel mensen in de Rode Zone moesten evacueren, ze hadden geen voedsel of water, alles gebeurde zo snel. Dus naast ons vrijwilligerswerk hebben we ook een BBQ georganiseerd, samen met wat tv's hier met een filmschema voor kinderen en volwassenen in de opvangcentra, wat we Feel Good Friday hebben genoemd."

Terwijl heel St. Vincent en de Grenadines weer opkrabbelt na deze vreselijke gebeurtenis, zit de relatie van de eilanden met de vulkaan in het hart van ieder mens in St. Vincent en de Grenadines, ingebakken in de cultuur van de inwoners. Dit komt vooral tot uiting in de land- en tuinbouwtraditie, die altijd heeft geprofiteerd van de toegevoegde waarde die de vulkanische bodem biedt aan planten.

"Vooral de plaatselijke telers hebben een diepgaande kennis over de kwaliteiten van de vulkanische gronden, waar planten mee gevoed worden en die hen vitaler maken. Als tuinbouwgemeenschap kunnen we nu uitkijken naar een verhoogde toegang tot mineralen en voedingsstoffen, zodra de vulkaan tot rust is gekomen. Als deze voedingsstoffen zich in de bodem vestigen en de planten in staat zijn ze op te nemen, kunnen we de afhankelijkheid van meststoffen verminderen, aangezien ze van nature beschikbaar zijn voor onze planten. Het zal wat tijd kosten, het milieu en de gemeenschap moeten samen de vulkaanuitbarsting verwerken, om vervolgens weer als team op te bloeien als alles weer tot rust is gekomen."

Voor meer informatie:
Medicinal
info@wearemedicinal.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven