Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steeds meer Chinees glas op Nederlandse kas

Tholen - Een prachtig lentezonnetje dat schittert op het dek van een eindeloos grote kas - Hoe Nederlands wil je het hebben? Nou ja, Nederlands... De Nederlandse glastuinbouw floreert al jaren dankzij Chinees glas. De leveranciers zijn het afgelopen decennium zelfstandig hun product gaan exporteren naar de Nederlandse telers. Inmiddels zijn honderden hectare kas voorzien van product afkomstig uit China. Voor Planti, een van de grootste producenten, is mede door de coronacrisis het moment daar om een Nederlandse vestiging op te richten. Tobias de Zwart is de nieuwe Nederlandse vertegenwoordiger van het bedrijf.

Eigenlijk is het heel toevallig begonnen; als Tobias niet in een kledingwinkel had gewerkt, was hij Michael Lee, oprichter van Planti, misschien niet tegengekomen. Als hij niet tijdens zijn studie op uitwisseling naar China was gegaan, had hij hem misschien niet aangesproken. En als er geen Corona was uitgebroken, was het hebben van een Chinees sprekende, Nederlandse vertegenwoordiger misschien niet de hoogste prioriteit voor Planti geweest. Nu vielen echter alle puzzelstukjes op hun plaats en sinds dit jaar is Tobias werkzaam voor de Chinese producent van glas en belichting.

“Ik vond de agri-sector altijd al heel interessant aangezien het een van de grootste sectoren van Nederland is,” vertelt Tobias. “Maar hoe groot precies, dat wist ik van tevoren niet helemaal. En ook niet hoe groot Planti in deze sector weer is. Van de Chinese glasproducenten in Nederland, zijn we de grootste.”

De glassector is een internationaal geheel en de Chinese leveranciers zijn al jaren bezig aan een opmars. China beschikt over de grondstoffen en de productietechnieken waardoor ze bijzonder competitief zijn in de tuinbouw. Met name naar diffuus glas is wereldwijd veel vraag – iets dat alleen maar toe is genomen sinds Cultilene vorig jaar besloot te stoppen met de productie hiervan. Door de druk vanuit de zonnepanelenmarkt, is de druk op de glasproducenten verder toegenomen; redenen waardoor de prijs van glas vorig jaar flink gestegen is.

“Vanwege de Europese anti-dumping maatregelen hadden we als Planti eerder ook nog te maken met forse importtarieven,” vertelt Tobias. “Nu is er echter een nieuwe glassoort ontwikkeld die niet onder de importtarieven valt.” Hij legt uit dat het glas uitgevoerd is met meer ijzer, waarbij toch de gewenste helderheid van low-iron glas gehaald wordt, evenals de AR-coating. “Daardoor kunnen we de prijs voor telers toch iets drukken.”

Hoe dat productieproces er precies uitziet, dat heeft hij zelf echter nog niet kunnen aanschouwen. Daarvoor gooien de coronamaatregelen nog teveel roet in het eten. De afgelopen maanden is hij dan ook vooral bij de Nederlandse klanten van het bedrijf langsgegaan. “Natuurlijk ga ik daar graag in de toekomst heen om ook het hele team te ontmoeten. Om op deze manier een nieuwe baan beginnen is toch best bijzonder, maar tegelijkertijd ben ik blij om Planti van dienst te kunnen zijn en om in zo’n interessante sector aan de slag te kunnen gaan.”

Voor meer informatie:
Planti Inc.

info@plantiinc.com
www.plantiinc.com