Nederlandse glastuinbouw heeft 10.000 hectare nodig

In een recent rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving over verdeling van de schaarse ruimte in Nederland kwam weinig 'kas' voor. Die conclusie trokken wij onlangs al.

Desondanks zegt Glastuinbouw Nederland naar aanleiding van het rapport vragen te krijgen over het ruimtebeslag van de Nederlandse kassen. En dat maakt de brancheorganisatie boos. Men wijst erop dat de glastuinbouw 'een minimaal ruimtebeslag heeft' op het totaal en dat de de markt het teeltareaal bepaalt en de productiewijze. Volgens de brancheorganisatie is de huidige 10.000 hectare nodig.

Teleurstellend
“Wij vinden het dan ook zeer teleurstellend dat de discussie over ruimtebeslag van glastuinbouw in Nederland wederom wordt gevoerd vanuit het oogpunt ‘How low can we go’ in plaats vanuit de ambitie ‘How high can we fly’", zo reageert Quincy von Bannisseht, strategisch manager bij Glastuinbouw Nederland, in reactie op het rapport. "Het gaat bovendien niet alleen om de productiebedrijven, maar om het cluster als geheel, inclusief handel, toeleveranciers, dienstverleners en kennisinstellingen eromheen. De netwerken binnen regionale clusters kennen hun eigen dynamiek en zijn economisch grotendeels zelfdragend. Zelfs tijdens de crisis zag je nog glastuinbouwontwikkeling binnen de greenports, terwijl dat daarbuiten was gestopt. Dat zegt iets over de economische kracht van zo’n cluster.”

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven