Overvloedige kersenoogst verwacht in Noord-Spanje

De weersomstandigheden zijn momenteel gunstig voor de kersenbomen in de belangrijkste Spaanse teeltgebieden, met uitzondering van hier en daar wat vorst. De eerste kersen uit de provincie Tarragona worden rond 20 april op de markt verwacht en daar wordt, als het weer goed blijft, een overvloedige oogst verwacht.

Eerste kleuring
"Tot nu toe is het weer over het algemeen goed geweest in de winter, met genoeg koude-uren voor de bomen, maar ook tijdens de bloeiperiode en vruchtzetting hebben we niet te klagen gehad", legt David Manero uit, partner van het teelt- en afzetbedrijf Cerima Cherries uit Tarragona. "Het is wel zo dat de nachtvorst van 21 maart schade heeft toegebracht aan de lager gelegen percelen dicht bij de rivier de Ebro. Daar is de temperatuur gedaald tot -3º. Hierdoor zullen we waarschijnlijk 10% minder kersen oogsten dan aanvankelijk berekend", voegt hij eraan toe.

De temperaturen zijn de voorbije dagen uitstekend geweest en het vroegste fruit zal naar verwachting over ongeveer 10 dagen rood beginnen te kleuren. "En vanaf dan is het belangrijk dat het niet veel regent, want dan kunnen kwaliteitsproblemen optreden door te veel water in het fruit", zegt de teler.

Hogere opbrengst verwacht
Ondanks vorstschade op sommige percelen verwacht Cerima Cherries een hogere opbrengst dan vorig jaar. Met zo'n 450 hectare zal het bedrijf de komende twee jaar 5 miljoen kilo halen. Bovendien is het bezig met een grote rassenrenovatie.

"We zijn de verouderde rassen aan het vervangen door een nieuwe generatie met een langere houdbaarheid en een smaak die beter past bij de huidige markteisen. De nieuwe kersen zijn ook steviger zodat ze beter de lange reis naar verre markten doorstaan. Want dat is precies ook een van onze prioriteiten: toegang krijgen tot nieuwe markten, zeker nu we meer en meer opbrengst zullen hebben", zegt David Manero.

Exportgroei
In Europa exporteren Cerima Cherries vooral naar grote distributieketens in Duitsland, Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. "Maar ook in Spanje blijven we groeien. Het VK is een van onze belangrijkste markten sinds de oprichting van Cerima Cherries. We hadden de afgelopen 5 jaar veel twijfels over hoe het zou lopen na de Brexit, maar voorlopig lijkt het erop dat we zeker nog een jaartje zonder problemen naar dit land kunnen exporteren, aangezien de inwerkingtreding van het fytosanitair certificaat voorlopig is uitgesteld tot 1 januari 2022. Ook onze zendingen naar het Midden-Oosten en het Verre Oosten nemen toe en we blijven werken aan de opening van de Chinese markt, al hangt het nu van de Spaanse overheid af om de onderhandelingen uit het slop te trekken."

Vorig jaar ging het kersenseizoen van start luttele weken nadat de Spaanse overheid en die van andere Europese landen de eerste lockdown afkondigden na het uitbreken van het coronavirus. "Dit jaar heerst er gelukkig niet de onzekerheid van vorig jaar. En dit in velerlei aspecten. Het wordt eenvoudiger dit seizoen, want we zijn op alles voorbereid. We verwachten geen problemen tijdens de oogst of in het pakstation, en ook logistiek gezien moet alles vlot kunnen verlopen, ook voor het transport naar de verre bestemmingen. Want de verre export was vorig jaar toch heel wat minder."

Voor meer informatie:
David Manero
Cerima Cherries
+34 977 418 346
Mob: +34 696 869 388
cerima@cerimacherries.com
www.cerimacherries.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven