Kasgeteelde kersen Amerikaanse teler alweer uitverkocht

Na de lage temperaturen in de Amerikaanse staat Washington eind maart en begin april is het bijna onvermijdelijk dat een klein deel van de komende kersenoogst daaronder heeft geleden.

"De temperatuur zakte naar -4 graden Celsius. We zien nu al schade, maar het is afhankelijk van het gebied. Kennewick en Foster hebben schade. Ongeveer vijf procent van de vroege districten hebben hiermee te maken," zegt Kam Chauhan van FreshPack Export Sales, dat is gevestigd in British Columbia en Washington.

Dat gezegd hebbende, is er wel sprake van een recordoogst. "Vorig jaar hadden we een kleinere opbrengst, maar dit jaar hebben we veel lage temperaturen gehad en veel goede weersomstandigheden, dus de bomen zitten boordevol knoppen," zegt Chauhan.

Er worden goede oogsten verwacht vanuit Oregon, Californië en British Colombia, Canada. 

Kam Chauhan zegt dat de bomen boordevol knoppen zitten door de goede weersomstandigheden.

Latere start voor kersen
De gewassen krijgen dit jaar echter een latere start van 7-10 dagen, wat betekent dat de oogst eind mei, begin juni zal beginnen.
Naast de bomen buiten heeft Chauhan ook een volledig geautomatiseerde kas van 1 hectare met klimaatbeheersing voor de teelt van kersen en die oogst begint op 24 mei. "Kersen uit de kas blijven zo'n 10 dagen houdbaar en dit zijn de eerste kersen van het seizoen voor Washington," zegt hij. "Vorig jaar kregen we ongeveer €107 per doos en dit jaar is alles vooraf al uitverkocht."

FreshPack werkt ook aan een uitbreiding van het kasareaal naar 4 hectare in het komende jaar. Daarnaast hebben ze nog 121 hectare kersenbomen in beschermde teelt in Washington. Alles bij elkaar zal FreshPack tot 4 augustus kersen kunnen leveren, doordat hun areaal is vergroot, ondanks het feit dat 85-90% van hun producten worden geëxporteerd. "In 2021 zal ons volume verdubbelen. In 2018/19 verdubbelde ons volume al en we doen dit nu weer met meer dan twee miljoen dozen," zegt Chauhan.

De kas met kersen

Grotere vraag in India
Als het op de export aankomt, stuurt FreshPack kersen naar de Aziatische markten, waaronder Korea, Japan, China, Taiwan, Thailand, Vietnam, Cambodja, de Filippijnen en Indonesië. En alhoewel Chauhan over het geheel genomen een sterke vraag ziet, denkt hij dat de vraag vanuit India groter zal worden.

Die grote vraag is gerelateerd aan het uitgebreide kersenprogramma van Chili dit jaar. "Dit jaar heeft iedereen kersen geproefd. Daarvoor was het een product dat alleen beschikbaar was voor de rijkere consumenten. Dit jaar krijgt elk land kersen aangevoerd. In het verleden stuurde Chili ongeveer 99% van hun volume naar China," zegt Chauhan.

Hij voegt eraan toe dat de Chileense prijzen op 1/3 lagen van de normale prijzen, waardoor ze toegankelijker werden. "En met de recordoogst in Washington en Californië dit jaar zullen de prijzen ook niet hoog zijn. De prijzen zullen na de eerste tien dagen normaal zijn tot aan juli," zegt Chauhan.

Voor meer informatie:
Kam Chauhan
FreshPack Export Sales Ltd
+1 (604) 786-2385
kam@smilingmonkey.ca 
www.smilingmonkey.ca 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven