Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe collega’s coachen op de werkvloer: hoe doe je dat?

In glastuinbouwbedrijven stromen regelmatig nieuwe medewerkers in en vinden veel studenten een leuke en boeiende stageplek. De (zij-)instroom en stagiaires worden met enthousiasme door bedrijven ontvangen. Om de nieuwe instroom zo goed mogelijk te begeleiden, wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van leercoaches op het bedrijf, zien Sjoerd Nieboer van Beanstalk en Anneke Postman van Kasgroeit.

Leercoaches, waarvan Sjoerd er zelf een is, zijn volgens hen een uitermate goed middel om nieuwe medewerkers goed in te werken. Om het leren op de werkvloer te stimuleren, wordt er binnenkort een cursus ‘Coachen op de werkvloer’ aangeboden.

Leercoaches
Het is belangrijk nieuwelingen zich thuis te laten voelen en zich zo snel mogelijk productief of in hun rol aan de slag te laten gaan. Steeds vaker begeleiden deskundige medewerkers nieuwe medewerkers en coachen studenten bij hun opdrachten. Deze medewerkers worden dan de ‘mentors of leercoaches van het bedrijf. 

Cursus coachen op de werkvloer
Een goede begeleiding van nieuwe medewerkers vraagt om bepaalde vaardigheden, zoals goed kunnen coachen. Je ziet vaak dat medewerkers hier steeds meer plezier in krijgen en er beter in willen worden.

Om het ‘leren op de werkvloer’ te stimuleren, biedt Kasgroeit in samenwerking met Sjoerd Nieboer van Beanstalk, de cursus ‘Coachen op de werkvloer’ aan. Deze cursus gaat (afhankelijk van de corona maatregelen) komend voorjaar van start. De bijeenkomsten zullen fysiek plaatsvinden op de betrokken bedrijven. We willen een poule met geïnteresseerden verzamelen, zodat we samen kunnen kijken geschikte momenten voor de training.

Deelnemers leren de ontwikkelbehoefte boven water te krijgen, gesprekstechnieken toe te passen, collega’s terug te laten terugkijken op hun eigen gedrag, feedback te geven, te stimuleren tot oefenen en de juiste hulp aan te bieden, ook als het even niet lekker gaat. Met als doel samen goede resultaten te halen waarbij iedereen zich prettig voelt. Hierdoor ontstaat er een prettig leer- en werkklimaat.

Persoonlijke groei
Zo ontstond deze leerbehoefte ook bij Ellen, 22 jaar en werkzaam als teler bij een tuinbouwbedrijf. Ellen begeleidt en coacht nieuwe medewerkers en stagiairs: ‘Ik wil een nog grotere rol spelen in het leerproces van mijn (nieuwe) collega’s en studenten, maar ook de collega’s die er al jaren werken helpen bij hun ontwikkeling. Op deze manier wil ik bijdragen aan meer aandacht voor persoonlijke groei en een leven lang leren op de werkvloer.’

Voor meer informatie:
Sjoerd Nieboer
info@beanstalk.training 
06-51697305

Anneke Postma
a.postma@kasgroeit.nl 
06 – 301 082 36

 

Publicatiedatum: