Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mexicaans tomaten 'dumpen' op Amerikaanse markt moeilijker gemaakt

In 2019 vond een 'tomatengevecht' plaats tussen Mexico en de Verenigde Staten. De Amerikanen waren boos over 'dumping' van Mexicaanse tomaten op 'hun' markt. Al in 1996 werden hier afspraken over gemaakt. In 2019 opnieuw, in een schorsingsovereenkomst. 

In een webinar, vorige week gehouden door het Amerikaanse ministerie van Handel en de International Trade Administration, werd inzicht gegeven in de gevolgen van de overeenkomst. 

De sprekers op het webinar waren Sally Gannon, directeur bilaterale overeenkomsten, David Cordell, senior beleidsanalist import en Jesse Montoya, specialist internationale handel.


 
Achtergrond van de overeenkomst
De context voor de overeenkomst van 2019 gaat terug tot 1996, legt Gannon uit. "In 1996 diende de Amerikaanse tomatensector een antidumpingverzoek in omdat Mexicaanse telers tomaten zouden afzetten tegen een prijs die lager was dan de reële waarde. De handel begon een onderzoek naar deze bewering, maar dit onderzoek werd gepauzeerd toen de handel en de Mexicaanse tomatentelers een overeenkomst sloten om het onderzoek op te schorten om mogelijke antidumpingrechten te vermijden. In plaats daarvan sloten zij een schorsingsovereenkomst; die verschillende keren is herschreven en bijgewerkt. De opschortingsovereenkomst van 2019 is de laatste versie."

De schorsingsovereenkomst is een overeenkomst tussen de handel en de ondertekenende telers/exporteurs, die verantwoordelijk zijn voor vrijwel alle import van tomaten uit Mexico. Hoewel de overeenkomst geen geplande einddatum heeft, wordt zij om de vijf jaar herzien.

De meest recente overeenkomst voor 2019 bevat een paar belangrijke wijzigingen ten opzichte van de vorige overeenkomst uit 2013, legt Cordell uit. "Een paar van de belangrijkste veranderingen in de nieuwste versie zijn dat er nu een referentieprijs is voor biologische tomaten, er consistente referentieprijzen zijn die het hele jaar door van toepassing zijn, ongeacht het teeltseizoen, er herziene categorieën met de nadruk op het type tomaat in plaats van de teeltmethode zijn, nieuwe procedures voor afgekeurde tomaten en ten slotte sterkere handhavings- en controlemethoden."


In het akkoord van 2019 zijn referentieprijzen voor biologische tomaten vastgesteld.

Referentieprijzen en het tegengaan van dumping
Een van de belangrijkste aspecten van het akkoord is dat van de vastgestelde prijzen. "Elke ondertekenaar van de overeenkomst van 2019 stemt ermee in dat hij zijn handelswaar niet zal afzetten tegen prijzen die lager zijn dan de vastgestelde referentieprijs. Het doel van de referentieprijs is de schadelijke gevolgen van de export naar de Verenigde Staten weg te nemen en te voorkomen dat de binnenlandse prijsniveaus van tomaten worden gedrukt of onderboden", aldus Cordell, die eraan toevoegt: "De referentieprijzen omvatten alle kosten voor het palletiseren en koelen die worden gemaakt vóór de verlading vanaf de Mexicaanse verladingsplaats. De werkelijke kosten voor het vervoer en de goederenbehandeling na de plaats van binnenkomst in de VS moeten eveneens bij de prijs worden opgeteld."


Referentieprijzen voor conventionele tomaten

De ondertekenaars moeten zich niet alleen aan de referentieprijs houden, maar soms zelfs boven de referentieprijs afzetten. Montoya: "Dit komt omdat zij ervoor moeten zorgen dat voor elke import in de VS de dumping niet meer bedraagt dan 15% van de geraamde gewogen gemiddelde marge van het onderzoek die van toepassing zou zijn op hun import. Dit wordt ook wel 'het elimineren van 85% van de dumping' genoemd. Dit betekent dat er een percentage is vastgesteld in de meest recente overeenkomst, 20,91%, en dat wordt vermenigvuldigd met 15%. Dit geeft als resultaat dat de dumping voor elke vermelding in de Verenigde Staten niet meer dan 3,14% mag bedragen. Er zijn een paar uitzonderingen, omdat sommige ondertekenaars hun eigen geschatte gewogen gemiddelde marge hebben berekend in het onderzoek en zij moeten hun eigen percentage gebruiken in plaats van het percentage van 20,91%".


Een voorbeeld van hoe "85% van de dumping kan worden geëlimineerd".
 
"Concluderend," zegt Montoya, "wanneer ondernemers in de VS afzetten, vergeet dan niet ervoor te zorgen dat de afzet tegen of boven de referentieprijs plaatsvindt en dat de ondernemer afzet op de thuismarkt en zijn of haar teeltkosten bijhoudt om ervoor te zorgen dat elke import ten minste 85% van de dumping elimineerde. Ondernemers moeten zowel tegen of boven de referentieprijs afzetten als ervoor zorgen dat zij 85% van de dumping elimineren."

Publicatiedatum: