Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Diether Everaerts, Belgische Fruitveiling

“Prijs Belgische aardbeien zal de komende drie weken niet dalen”

Tholen – De eerste aardbeien van het seizoen zijn vorige week donderdag aangevoerd bij de Belgische Fruitveiling. “We zijn dit jaar iets later dan normaal”, vertelt Diether Everaerts. “Dit komt vanwege het weer en de iets latere aanplant. De kwaliteit van de aardbeien is goed en ze zijn verkocht onder ons kwaliteitsmerk Truval. De aanvoer is nog vrij beperkt, maar de komende weken zullen de volumes toenemen. De eerste aardbeien zijn van de variëteit Clery, die hier in Limburg altijd de eerste variëteit op de markt is. Volgende week verwachten we de eerste Sonata’s en Sonsation's. ”

“De prijzen liggen rond de 4 à 4,50 euro per 500 gram. Dat is een mooie prijs voor de tijd van het jaar. Enkele weken geleden lag de prijs nog tussen de 7 en 8 euro, vanwege de lage aanvoer uit Spanje en Marokko. Voor de komende weken verwachten we niet dat de prijzen zullen dalen. Bij mooi weer en zeker richting de Paasdagen, neemt de vraag flink toe. Ook zijn er al twee grote Belgische warenhuizen die al willen opstarten. Vanwege de nog beperkte aanvoer en de stijgende vraag zal de prijs de eerste drie weken nog niet dalen”, laat Diether weten.

Het aardbeienareaal van de Belgische Fruitveiling is dit jaar iets lager dan vorig jaar. “We komen dit jaar uit rond de 3,5 of 4 miljoen kilo aardbeien, dat is ongeveer 7 à 8 procent minder dan vorig jaar”, legt Diether uit. “De daling komt door omschakeling of door telers die wat aan het afbouwen zijn. Wat we ook merken is dat het aandeel vollegrondsaardbeien aan het afnemen is en men meer focust op glasteelt in het voor- en najaar. Door over te schakelen op glas kun je beter risico’s spreiden en zijn er minder pieken en dalen in de aanvoer.”

“Waar vroeger de nadruk op de variëteit Elsanta lag, kijken we tegenwoordig veel naar andere variëteiten. Er zijn veel nieuwe rassen op de markt gekomen, elk met zijn eigen voordeel, zoals smaak of homogeniteit. De variëteit Sonata en Sonsation doen het op smaak zeer goed”, aldus Diether. “De variëteit The Malling Centenary produceert heel weinig kleine aardbeien. Deze soort gaat voor het vierde jaar in productie en heeft een zeer laag percentage kleine aardbeien. Voor de verwerkende industrie of de export hebben we twee variëteiten die wat harder en steviger zijn: Portola en Veretie.”

Voor meer informatie:
Diether Everaerts
Belgische Fruitveiling
Montenakenweg 82
3800 St. Truiden
+32 11 69 34 11
diether.everaerts@bfv.be 
www.bfv.be