Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telen in Bonaire is een kunst

Tholen - Telen is een kunst, dat kan iedereen met een kas je vertellen. Er zijn altijd uitdagingen die je het hoofd moet zien te bieden met een combinatie van groene vingers en techniek. Arie Boers kan erover meepraten, als eigenaar van Bon Tera, een teeltbedrijf op Bonaire, heeft de tuinderszoon te maken met teeltomstandigheden die net even anders zijn.

Pythium
Door de continue hoge temperaturen ligt het gevaar van Pythium altijd op de loer, met name komkommers zijn daar erg gevoelig voor, vertelt Arie. “Wij gebruiken daarom bewust leidingwater, dat is schoon, gezuiverd zeewater. Ook telen we op kokos. Die matten gaan hier korter mee dan in Nederland, maar dat weten we te compenseren door er na de komkommers bijvoorbeeld kruiden op te zetten, die minder gevoelig zijn.”

Witte vlieg
Een andere uitdaging waar Arie mee te maken heeft is de witte vlieg. Omdat ze bij Bon Tera een open kas hebben, kunnen ze niet zomaar natuurlijke vijanden inzetten. Bovendien is het de vraag hoe die beestjes zich gaan gedragen in een schaduwhal. “Als dat blijkt te werken, kan je het breder gaan inzetten op het eiland, mits de tuinbouw hier gaat groeien.”

Maar hoe ga je dan wel de witte vlieg te lijf? Bon Tera werkt nu veel met lijmlinten, vertelt Arie. “We doen nu vier linten per kap, direct vanuit de start. In Nederland werkt zo’n lint als signaal, maar hier zetten we er gewoon zoveel in dat we veel witte vlieg wegvangen. Het heeft dus een bestrijdende functie."

Naast de chemische bestrijding zet Arie de linten dus vooral preventief in. Op honderd meter kunnen ze op die manier zomaar een paar miljoen witte vliegen wegvangen.

Door de warme temperaturen zijn de cycli van de witte vlieg heel kort. Combineer dat met komkommer, een plant waar het beestje zich heel snel vermenigvuldigt, en je hebt een explosieve mix te pakken. “Dus je moet altijd iets doen. Soms loopt het zodanig uit de klauwen dat we het gewas moeten ruimen. Dat kan midden in de kas zijn, daarom hebben we wandjes neergezet. Het is niet het ei van Columbus, maar het helpt wel iets om de beestjes tegen te houden.”

En hoewel Arie zelf geen biologische bestrijders heeft weggezet in de kas, steekt Moeder Natuur zelf wel een handje toe. Zo komen er op het eiland van nature sluipwespen voor die af en toe ook in de kas een graantje meepikken. En ook de Delphastus laat af en toe zijn neus zien in de kas om een paar witte vliegen op te snoepen, al komt dat beestje meestal pas in actie als de wittevliegenplaag al in een vergevorderd stadium is.

Spint
Het derde en laatste probleem dat Arie benoemt, is spint. “Die beesten hebben op Bonaire eigenlijk ideale groeiomstandigheden. De constant hoge temperatuur zorgt voor korte cycli, en spint houdt erg van droge, tochtige omstandigheden. Daarom hebben we aan de kant van de weg, waar veel wind is, de kas een heel eind dichtgemaakt.”

Dat lijkt een stuk te schelen en Arie heeft sindsdien veel minder last van spint in de kas.

Voor meer informatie:
Arie Boers
Bon Tera Bonaire
info@bontera.nl 
Facebook-pagina