Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ton van Dalen (Oxin Growers) blikt vooruit op Hollands kasgroentenseizoen:

"Met name voor afzet komkommers en losse tomaten is opening horeca een must"

Tholen - Het nieuwe Hollandse kasgroentenseizoen is weer rustig aan opgestart. Oxin Growers gaat het seizoen in met een uitbreiding in de paprika's (29 hectare), komkommers (11 hectare) en trostomaten (26 hectare), terwijl het areaal losse tomaten bij de coƶperatie met 17 hectare is afgenomen. Commercieel directeur Ton van Dalen blikt vooruit op het komende seizoen. 

Paprika minder horeca-gevoelig
"Door uitbreidingen bij onze telers in onder meer IJsselmuiden en Luttelgeest komen we aan 29 hectare uitbreiding van ons paprika-areaal, waarvan 24 hectare rood", vertelt Ton. "Vorig jaar was het een redelijk goed jaar voor de paprika's, vooral omdat het een minder horecagevoelig product is, dat makkelijk bij de retail is af te zetten. Mensen aten meer thuis en daar leent de paprika zich prima voor. Voor de uitbreiding van het areaal is de afzet dan ook geregeld. We zien het seizoen dan ook met vertrouwen tegemoet. Groene paprika's hebben we al even beschikbaar en inmiddels zijn ook de eerste rode paprika's op de markt."

Komkommer: gevecht om contracten
Voor komkommers noteerde Oxin Growers een uitbreiding van 11 hectare, maar de sneeuw heeft er voor gezorgd dat er een dak van een komkommerkas bezweek waardoor er gelijk een streep door 3 hectare kon. "Voor komkommers hebben we zowel afzet via de dag- en weekbemiddeling als de contracten waarvan we er in Engeland de nodige hebben lopen. Dit jaar zie je wel door de Corona-perikelen en onzekerheid met de Brexit dat het Verenigd Koninkrijk erg afwachtend is, waardoor het een behoorlijk gevecht is om alle contracten weer af te sluiten. Tegelijkertijd hebben we wat vorig jaar op contract was ook dit jaar een vervolg kunnen geven", vertelt Ton.

"In tegenstelling tot de paprika hebben we vorig jaar wel gezien dat de komkommer naast een retailproduct ook echt een horeca-product is. Het is voor de afzet dan ook te hopen dat de horeca in eigen land, maar ook de landen om ons heen weer snel open mogen. Landelijk wordt gesproken over een uitbreiding van 40 hectare van het areaal en dat zou anders toch wel druk kunnen geven op de markt. Met name voor de lichtere sorteringen, die traditioneel veelal naar het Verenigd Koninkrijk gaan, zou dat best een uitdaging zijn. We hopen dan ook dat de hele uitrol van de vaccins er toe bedraagt dat de horeca in elk geval aan het begin van de zomer haar deuren weer mag openen, want die afzet zullen we voor de komkommers ook echt nodig hebben."

Losse tomaten: switch naar tros en fijne segment
"Hetzelfde zien we voor de losse tomaten, die grotendeels hun afzet vinden naar de broodjeszaken. Vorig jaar hebben we wel gezien dat de supermarkten best een groter aandeel losse tomaten afnamen, maar dat vangt het volume dat normaal richting de horeca gaat niet op. Als gevolg van de matige tot slechte prijsvorming is het areaal dit jaar afgenomen, bij ons met 17 hectare, waardoor we wel verwachten dat dit seizoen er minder druk op de markt zal zijn en de prijs zich zal herstellen."



Een deel van de losse tomatentelers bij Oxin Growers maakte de switch naar trostomaten, waardoor dat segment met 26 hectare is toegenomen. "Het voordeel van de trostomaat is dat je er in meerdere kanalen mee uit de voeten kunt. We verwachten dan ook dat die areaaluitbreiding door de markt goed opgevangen kan worden", zegt Ton. "Enkele telers van trostomaten zijn geswitcht naar de fijne sorteringen en daarbij zie je ook dat de vraag met name vanuit Duitsland jaarlijks toeneemt, dus die uitbreiding moet de markt zeker kunnen hebben."

Dankzij darter aubergines meer in belangstelling
Bij Oxin Growers is het aubergine-areaal gelijk gebleven. Landelijk is er wel wat uitbreiding in het areaal. "De prijsvorming van de aubergines is redelijk goed geweest en dankzij darter Dirk van Duivenbode staat het product ook meer in de belangstelling. We hopen dat zijn inspanningen om de aubergines te promoten ook dit seizoen weer een positieve bijdrage leveren. Je ziet dat gezondheid een belangrijk item is in de markt vandaag en in die hele transitie zijn aubergines een productgroep die zich daar prima voor leent." Aubergines zijn ook heel goed in te zetten als vleesvervangers (Nationale Week Zonder Vlees)."



Het gros van de kasgroenten van Oxin zal zijn bestemming weer vinden in de naburige landen. "Het gros van onze markt zit in een straal van 800 kilometer. Natuurlijk is er ook wel afzet naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Japan, maar je ziet dat de beschikbaarheid en hoge prijs van luchtvracht wel impact hebben op deze export. We zien wel een toename in de export naar het Midden-Oosten, maar tegelijkertijd verrichten die landen ook veel inspanningen om meer zelfvoorzienend te worden. We moeten het dus vooral hebben van de markten 800 kilometer om ons heen, maar daar wonen heel wat consumenten en als die allemaal wat meer kasgroenten gaan eten, komt dat zeker goed", besluit Ton, optimistisch.

Voor meer informatie:
Ton van Dalen
Oxin Growers
+31 (0)180 203 202
Ton@oxin-growers.nl 
www.oxin-growers.nl