Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het is veilig om te investeren in Turkse land- en tuinbouw"

Turks boorbedrijf stapt in glastuinbouw en laat kas bouwen

De tuinbouwsector in Turkije heeft zo haar uitdagingen gehad, maar ontwikkelt op dit moment snel. Het gaat niet alleen om bestaande bedrijven die uitbreiden en verbeteren, het gaat ook om nieuwe bedrijven. Eén daarvan is het bedrijf Somer Sondaj. Samen met Richel Group gaan zij een nieuwe kas bouwen in Eskisehir, Turkije. Dit jaar wordt de eerste drie hectare van het project van vijf hectare gerealiseerd. 

"Wij zijn een boorbedrijf, maar we wilden onze werkzaamheden uitbreiden en we zijn altijd geïnteresseerd geweest in de agrarische sector. Daarom was het logisch om deze kant op te gaan. Wij zien het zo: het is veilig om te investeren in landbouw en het is een perfecte manier om ons bedrijf te doen groeien," let Kadir Bilgic uit, de algemeen directeur van Somer Sondaj. 

Een enorme stap
Er gebeurt meer in Turkije, en na een aantal turbulente jaren kijken nu weer meer nieuwe spelers naar de high-tech glastuinbouw. "In de laatste vijftien jaar heeft de sector een enorme stap gezet door de technologie te verbeteren en veel investeerders begonnen met het bouwen van high-tech kassen. In Turkije krijgen we geen subsidie van de overheid. In plaats daarvan betalen we de eerste vijf jaar van het project geen belasting."


De bouw van de nieuwe kas: het land vlakmaken en voorbereiden op het bouwen. 

Productie in winter en zomer
In de kas zullen tomaten worden geteeld. "In de zomer is de vraag van de lokale markt groot genoeg, en ook de prijs is goed. Met onze winterproductie focussen we op export, vooral naar Europa en Rusland. Om aan die vraag te voldoen zullen we vlees- en cherrytomaten telen."

Samenwerking met Richel Group
Omdat Somer Sondaj nieuw is in de tuinbouw, is dit ook hun eerste samenwerking met Richel Group. "We wilden het efficiëntste systeem hebben en natuurlijk ook de efficiëntste telers zijn," lachen ze. "We hoorden vijf jaar geleden over Richel Group, toen we begonnen te denken over deze sector. Na een paar gesprekken hadden we een erg goed gevoel over hen. Het bedrijf staat bekend om haar hoge kwaliteit en we wisten ook dat ze verschillende succesvolle projecten hebben gedaan in Turkije. Zonder twijfels kozen we voor Richel om de eerste fase van ons complex te maken."

Technische kenmerken
"We hebben gekozen voor een constructie van 12,80m spanwijdte en 6m hoog. Wij denken: hoe hoger de kas, hoe beter we het klimaat kunnen beheersen, en Richel had precies wat we wilden. Onze kas zal afgedekt worden met polycarbonaat aan de zijkanten en plastic op het dak," laten ze zien. "De ingenieurs van Richel hebben ons geholpen met het ontwerp van de kas en met het ontwerp van materiaal voor het verwarmingssysteem. We zullen water gebruiken dat wordt opgewarmd door een geothermische bron."

De eerste drie hectares zullen deze zomer klaar zijn, maar het team denkt al aan uitbreiding tot vijf hectare. "Alles is er klaar voor. We hebben nog veel plannen om groter te worden."

Wordt vervolgd...

Voor meer informatie:
Richel Group
Quartier de la gare
13810 Eygalieres
Frankrijk
+33 (0) 4 90 95 14 68
info@richel.fr
www.richel-group.com

Publicatiedatum: