Kwekerij Ammerlaan wint EZK Energy Award 2020

Handelskwekerij Ammerlaan The Green Innovator is de winnaar van de EZK Energy Award 2020. Door gebruik te maken van geothermie als duurzame energie-opwektechniek bespaart Ammerlaan ruim 25.000 ton aan CO2 per jaar. De kweker van tropische planten viel op door de unieke inpassing van geothermie in de omgeving en versloeg twee andere bedrijven van buiten de sector die in de race waren.

Ammerlaan is als winnaar gekozen, zo valt te lezen bij RVO, omdat de brede verbinding met de omgeving de jury enorm aansprak. De opgewekte energie is niet alleen voor het familiebedrijf. De warmte wordt ook gebruikt door 24 andere kwekers, appartementen in Pijnacker-Noord, het Stanislas College, een sportcentrum en een zwembad.

"Vernieuwend en uniek"
Esther Pijs, juryvoorzitter, vertelt dat vooral de relatie tussen techniek, maatschappelijk draagvlak en samenwerking bij het bedrijf de doorslag gaf. “Zij zijn hierin vernieuwend en uniek. De ontwikkeling en toepassing van dit soort concepten is hard nodig voor de gewenste uitbreiding van de energietransitie. Daarnaast belast geothermie de ruimtelijke omgeving aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld energie uit zon of wind. Ammerlaan is een mooi voorbeeld van hoe je warmte en warmtenetten toepast en exploiteert.”

De andere genomineerden waren Stokman Koudum en PolyStyreneLoop BV. De eerste maakt groen gas uit 100% rundveemest, de tweede wil vanaf dit jaar piepschuim uit de bouw gaan recyclen. 

EZK Energy Award
De EZK Energy Award wordt jaarlijks uitgereikt aan organisaties die zich positief onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en hernieuwbare warmte. Donderdag 28 januari nam Léon Ammerlaan op digitale wijze de award in ontvangst met de geldprijs van € 25.000. Dit gebeurde tijdens het EZK evenement: Partners in energie-uitdagingen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven