Italiaanse regio Basilicata gaat jaarrond zachtfruit telen

“In Basilicata moeten we gaan diversifiëren. De regio heeft uitzonderlijke klimatologische omstandigheden om 12 maanden per jaar goed en lekker fruit te telen. Samen met andere bedrijven richten we ons op de teelt en marketing van blauwe bessen. Het is een ambitieus project, waarbij in totaal 120 hectare zullen worden bebouwd met frambozen, bramen, blauwe bessen en kiwi’s”, zegt Nicola Gentile, een ondernemer uit Policoro (Matera).

Gentile heeft 50 jaar ervaring en is eigenaar van Gentilfruit, dat beschikt over 50 hectare en binnenlandse klanten bedient.

“De missie is om 100% Made in Italy fruit te telen, afkomstig uit de Lucaniaanse Apennijnen en de Metapontino vlakte. Dat laatste gebied staat bekend om de Candonga aardbeien. We staan met ons project voor een moeilijke, maar niet onmogelijke uitdaging. Er zijn veel telers die in de afgelopen dagen hun bedrijf hebben voorbereid op een omschakeling.”

“Basilicata heeft de potentie om het grootste nationale teeltgebied te worden. We rekenen op de professionaliteit van de telers die deelnemen aan dit project. Het is hierbij niet onbelangrijk om rekening te houden met een bevredigend inkomen voor degenen die hun tijd en energie steken in deze veeleisende teelt.”

Naast aardbeien
De teelt van blauwe bessen zal complementair zijn aan die van de aardbeien, die momenteel zo’n 1.000 hectare in de regio beslaat, vervolgt Gentile. Het areaal kan niet verder groeien en dat heeft te maken met problemen wat betreft mankracht. "In onze regio is Candonga inmiddels een geconsolideerd merk en de afzet aan de markten is voldoende, mede dankzij de prijzen die hoger liggen dan die van andere rassen.”

“In mijn groep zijn de telers die, zich gaan richten op de teelt van zachtfruit, al bekend met kasteelt. Er zijn ook een aantal aardbeientelers die zich willen richten op nieuwe gewassen die de typische wintergewassen kunnen vervangen. Bessen in het algemeen zijn hiervoor een goed alternatief en de structuren in Basilicata zijn hiervoor perfect.”

“De teelt wordt verspreid over een groot tijdsbestek en dat zal de aardbeienteelt ten goede komen, omdat er arbeidskrachten beschikbaar zullen zijn uit aangrenzende regio’s, waar er niet jaarrond wordt geteeld.”

Gentile zegt dat er ook zal worden gewerkt aan een merk. “We registeren een handelsmerk en dit zal worden erkend door groothandelaren, de markten en de detailhandel. Het merk staat synoniem voor kwaliteit, respect voor mens en milieu, traceerbaarheid en is 100% Italiaans.”

“We zullen alles in het werk stellen om oplossingen aan te reiken aan telers die de problemen van de sector beu zijn. Een vergoeding is een reële optie. Ik zou willen zeggen dat we een revolutie van de agrarische wereld gaan ontketenen en telers gaan weer een belangrijke rol spelen.”

“Het is essentieel om de continuïteit gedurende het jaar te waarborgen. Het is dan ook belangrijk om meerdere rassen te telen, zodat er kan worden voldaan aan de behoeften van de klant. Onze gewassen moeten lekker ruiken, lekker smaken en van goede kwaliteit zijn. Dan kunnen we voorkomen dat we ons moeten wenden tot het buitenland. In Basilicata hebben we de mogelijkheid om het hele jaar door te telen, maar wellicht dat we ook telers uit het midden en noorden van Italië bij het project gaan betrekken.”

Voor meer informatie:
Nicola Gentile
Gentilfruit
+39 379 228 0437
info@gentilegroupitalia.it


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven