Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teelt tomatillo's in Mexicaanse kassen optimaliseren

Physalis ixocarpa Brot. (tomatillo of Husk tomato) is een van de vijf meest geteelde groentes in Mexico, maar de opbrengst in het veld is laag. Telen in kassen en het verhogen van plantdichtheid kunnen een verhoging in opbrengst per gebied betekenen. 

Het doel van een recent onderzoek was het evalueren van: opbrengst, waterconsumptie en efficiëntie van watergebruik in tomatilloras 'Diamante'. 

Hoge plantdichtheid zorgde voor kleinere stengels, een hogere opbrengst per m2, en efficiënter watergebruik. Plantlengte en opbrengst per plant en per eenheid van gebied waren hoger in de kas en de langste plantlengte en grootste stengeldiameter werden gevonden in de lente-zomer gewascyclus. 

Het experiment werd gedaan in veld en kasomstandigheden, in twee gewascycli (herfst-winter en lente-zomer), met verschillende plantdichtheden (1,5; 2 en 3 planten per m2), in compleet willekeurige blokken en drie herhalingen. De opbrengst werd beïnvloed door de plantdichtheid en omgevingen. In beide omgevingen verhoogden de plantdichtheid met 3 planten per m2 de opbrengst met 32% en de efficiëntie van het watergebruik met 25%. 

In de kas werd de opbrengst met 32% per m2 verhoogd en de efficiëntie van het watergebruik was 18,1 kilo per m3, terwijl dat in het veld 16,4 kilo per m3 was. Gewascyclus lente-zomer produceerde verschillen van 27% in plantlengte en 15% in stengeldiameter, waarschijnlijk door de temperatuur die 4 graden Celsius hoger was dan in de herfst-wintercyclus

Lees hier het complete onderzoek.  

López-Ramos, Bernabé & Ortiz-Hernández, Yolanda & Morales, Isidro & Aquino-Bolaños, Teodulfo. (2021). Plant density on yield of Husk tomato (Physalis ixocarpa Brot.) in field and greenhouse. Ciência Rural. 51. 10.1590/0103-8478cr20200992. 

Publicatiedatum: