"Wijn kan veel problemen oplossen maar niet op wereldniveau"

Roel Janssen terug in de tuinbouw

Roel Janssen is terug in de tuinbouw. Na een uitstapje in de wijnsector is hij terug en gaat hij aan de slag bij Planet Farms.

Roel legt uit: "Na meer dan 13 jaar in de tuinbouw te hebben gewerkt vroeg ik me af of ik mijn carrière in de sector wilde voortzetten. Hoewel Signify bleef uitbreiden, werd het me steeds duidelijker dat ik klaar was voor een verandering en nieuwe ervaringen."  


Roel Janssen en zijn zoon Stef

Van groenten naar druiven
Roel heeft altijd al een passie voor wijn gehad. De afgelopen jaren importeerde hij veel wijnen uit verschillende wijnstreken. Toen de gelegenheid zich voordeed om bij Puklavec Family Wines een commerciële markt op te zetten voor alle exportmarkten, besloot hij het te proberen. Het team was commercieel gedreven en gericht op de wensen van de klant, maar door Covid-19 bleef de markt gesloten.

De doelstellingen werden gehaald en er werd een stijging van de omzet geconstateerd, maar voor Roel was er weinig uitdaging. "In mijn omgeving gebeurden er veel dingen op het gebied van voedselzekerheid en schoon en lokaal telen werd veel belangrijker. Wijn kan veel problemen oplossen, maar niet op wereldniveau. Ik ben erg blij dat ik me door deze overstap realiseer dat ik de tuinbouw wel degelijk erg miste."


Planet Farms 

De trigger
Tijdens de zomer bracht Roel zijn vakantie in Italië door en hij kon de verleiding niet weerstaan om Planet Farms te bezoeken, omdat hij met hen heeft gewerkt tijdens zijn periode bij Signify. Roel: "Ik was echt onder de indruk van hun bedrijf en de technologie die ze gebruiken omdat je deze zeer geavanceerde teeltbedrijven nauwelijks tegenkomt. Alles wordt gecontroleerd en de technologie biedt de meest optimale teeltomgeving voor gewassen. Luca Travaglini, mede-oprichter en CEO van Planet Farms, komt uit de automatisering en vertelde dat hij denkt dat het de wereld zal veranderen."

Hij heeft veel onderzoek gedaan om de beste producten uit alle sectoren te verzamelen en deze in de tuinbouw te implementeren. "Toen ik Luca en Daniele (Co-Founder) ontmoette, waren ze zo enthousiast dat ik merkte dat het mij triggerde. Na een aanbod om als business manager op hun bedrijf te komen werken wist ik, gezien mijn ervaring in de Nederlandse tuinbouw en in het tuinbouwnetwerk, dat dit perfect bij mij zou passen. Ik word de schakel tussen de gewassen en de technologie van Planet Farms."Booming sector
Roel: "De horeca is geweldig om in te werken, maar omdat meer en meer bedrijven gesloten werden, was ik er niet meer door gemotiveerd. Maar laten we eerlijk zijn, de tuinbouw is de beste sector van allemaal. Het is zo'n open gebied waarin veel mensen werken die bereid zijn om informatie te delen die gericht is op samenwerking. De glastuinbouwsector bloeit op dit moment op, omdat veel partijen in technologie investeren en ik hier veel kansen zie liggen."

Volgens Roel liggen er veel mogelijkheden in die gevallen waarin teeltbedrijven toegevoegde waarde kunnen creëren in zowel smaak als voedingsstoffen, maar alleen als ze alle controle hebben over het teeltproces. Teeltbedrijven zullen zich niet kunnen onderscheiden op het gebied van prijsstelling, want dat lukt in principe niet. "Vertical farming zal altijd naast de traditionele tuinbouw bestaan, maar hiermee zal niet de hele wereld gevoed kunnen worden."

Veel bedrijven gingen failliet omdat ze niets van tuinbouw wisten. Er zijn gewoon nog niet genoeg gegevens om de besluitvorming met behulp van computers mogelijk te maken, omdat er zoveel verschil in variëteiten is. Wat de beste gebruikerservaring betreft zullen uiteindelijk de meest succesvolle bedrijven die bedrijven zijn die het verschil maken in het product dat ze leveren en de presentatie ervan."

Voor meer informatie:
Planet Farms
roel.janssen@planetfarms.ag 
www.planetfarms.ag 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven