Kasgroenten brengen nauwelijks nog iets op in Spanje dezer dagen

De lage telersprijzen zetten de toekomst van de Spaanse kasgroenten op het spel: een kilo komkommer haalde de voorbije weken niet eens 16 cent en voor een kilo ronde tomaten kreeg de teler 14 cent. Deze prijsdaling zie je volgens de telersverenigingen anderzijds niet terug in de eindprijzen voor de Europese consument.

Juan Antonio del Real, voorzitter van de Sectorale Raad van Landbouwcoöperaties en ook de voorzitter van de telersvereniging Coexphal uit Almería, legde aan nieuwsdienst Efe uit dat deze scherpe prijsdaling in oktober en november de alarmbellen heeft doen afgaan in de belangrijkste teeltgebieden Almería, Granada en Murcia, waar overigens ook al protesten hebben plaatsgevonden. De voorzitter wijst erop dat de sector gezamenlijk heeft afgesproken om 30% van de komkommerproductie niet op de markt te brengen. Vorig jaar rond deze tijd ontvingen de telers tot 60 cent per kilo.

De beroepsfederatie Fepex, waartoe onder meer Coexphal (Almería) en Proexport (Murcia) behoren, hebben het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening verzocht om bij de Europese Commissie te pleiten voor nieuwe uitzonderlijke crisisbeheersingsmaatregelen. Ze vragen ook dat de EU de samenwerkings- en vrijwaringsclausules activeert om de toename van de groeiende import van groenten en fruit uit Marokko tegen lage prijzen een halt toe te roepen. De Marokkaanse export van tomaten naar Europa was vorig seizoen voor het eerst groter dan die van tomaten uit de kassen van Almería.

De vereniging UPA-Andalusië meldt op basis van gegevens van de Dienst Buitenlandse Handel van de Spaanse Belastingdienst dat de Spaanse import van groenten en fruit uit Marokko tussen januari en september van dit jaar 428.640 ton bedroeg, beduidend meer dan de 361.000 ton over heel 2019.

Fepex herinnert er ook aan dat Nederland er al in geslaagd is om het hele jaar door te concurreren met de Spaanse kasgroenten.

José Ugarrio, van de telersvereniging ASAJA, is van mening dat de desastreuze prijzen in Murcia en Andalusië niet zozeer te wijten zijn aan overproductie, maar dat er vooral moet gekeken worden naar de bottlenecks in de distributie.

Andrés Góngora, hoofd Groenten en Fruit bij de telersvereniging COAG, wijst erop dat tijdens de eerste dagen van december sommige prijzen, zoals die voor tomaten of courgettes, iets zijn verbeterd. Het gaat volgens hem anderzijds niet om een substantiële prijsstijging en de komkommers blijven ter plaatse trappelen met prijzen ver onder de productiekosten. Ook Góngora heeft het over de gevolgen van de Marokkaanse concurrentie: "Op de Spaanse groothandelsmarkten zie je bekers cherrytomaten van 250 gram voor 20 cent", zegt hij.

Bron: Efe / andaluciainformacion.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven