Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fepex roept om nieuwe maatregelen tegen lage prijzen voor AGF in Spanje

De tweede coronagolf heeft de verstoringen op de groente- en fruitmarkt in de hele EU alleen nog maar verscherpt, waardoor er nu een heuse prijscrisis is ontstaan. De Spaanse koepelorganisatie Fepex heeft het ministerie van Landbouw gevraagd om de Europese Commissie te overtuigen van de noodzaak van nieuwe crisisbeheersingsmaatregelen.

De beperkingen op de bewegingsvrijheid en andere Covid-maatregelen zoals social distancing zorgen in Europa weer meer en meer voor problemen die ook in de lente al de kop opstaken. De toeleveringsketens worden verstoord en belangrijke afzetkanalen voor AGF-producten verdwijnen nagenoeg uit beeld met de (gedeeltelijke) sluiting van de horeca en sommige groothandelsmarkten.

Daarom vraagt Fepex om de goedkeuring van uitzonderlijke maatregelen op Europees niveau om de gevolgen van de pandemie het hoofd te bieden. Zo stelt de organisatie door de EU gefinancierde steunmaatregelen voor waartoe alle telers toegang hebben, ongeacht of ze lid zijn van een telersvereniging of niet, en die vooral bestaan uit crisisbeheersmaatregelen zoals de vernietiging van een deel van de productie. Het doel van het niet op de markt brengen van (een deel) van de productie is het herstel van het evenwicht tussen vraag en aanbod en vermijden dat er langdurige marktverstoringen optreden.

Marokko
Fepex is van mening dat de verstoringen op de markt en de broze vooruitzichten op herstel duidelijk maken dat de maatregelen die zijn opgenomen in Verordening 2020/592 van de Commissie van 30 april 2020 en in Verordening 2020/1275 van de Commissie van 6 juli 2020 niet afdoend zijn en dat er dus nieuwe maatregelen nodig zijn ter ondersteuning van de operationele programma's van de telersverenigingen. Zo zou er in deze programma's rekening moeten worden gehouden met zowel de gangbare productiekosten als de buitengewone kosten die voortvloeien uit de coronasituatie.

Fepex is verder van mening dat de huidige prijscrisis ook deels wordt bepaald door de toename van de import van laaggeprijsde Marokkaanse groenten en fruit. De vereniging herhaalt daarom zijn eis dat de samenwerkings- en vrijwaringsclausules worden geactiveerd die zijn opgenomen in de artikelen 4 en 7 van Protocol I van de Associatieovereenkomst tussen de EU en Marokko, die net tot doel heeft marktverstoringen te corrigeren.

 

Publicatiedatum: