Foodvalley NL wordt technologie- en innovatiehub

De transformatie van voedselsystemen vereist een fundamentele verandering in hoe ons voedsel wordt geproduceerd en geconsumeerd. Technologische innovatie biedt een belangrijke kans om deze transformatieagenda mogelijk te maken en te versnellen, zodat we de ambitieuze doelstellingen om te komen tot duurzame, inclusieve, efficiënte, voedzame en gezonde voedselsystemen behalen.

Het verbinden van verschillende spelers in het ecosysteem – het bedrijfsleven, de overheid en maatschappelijke organisaties – is essentieel voor de internationale opschaling van innovatieprogramma’s door de hele waardeketen.

Dit is de gedeelde visie achter een meerjarige samenwerking tussen Foodvalley NL en de Food Innovation Hubs: een multistakeholder-platform gekatalyseerd en ondersteund door het World Economic Forum en verschillende mondiale en regionale partners. Foodvalley NL wordt, als het aan de genoemde partijen ligt, de leidende Europese Hub in een nieuw, wereldwijd netwerk van Food Innovation Hubs dat wordt gekatalyseerd en ondersteund in Afrika, Latijns-Amerika en Azië.

De samenwerking wordt maandag 23 november officieel aangekondigd, in een pre-event in aanloop naar de VN-top over voedselsystemen in 2021.

Verbindingsrol 
Het Food Innovation Hubs-initiatief verbindt degenen die technologie en innovaties nodig hebben met degenen die het ontwikkelen en degenen die het kunnen financieren en opschalen, over traditionele grenzen heen. Het doel is om oplossingen te bieden waarmee systeemproblemen aangepakt kunnen worden, via:

  • het verbinden van innovators over verschillende geografische gebieden
  • samenwerking tussen lokale innovators en andere partijen betrokken in voedselsystemen;
  • het aantrekken van investeringen voor lokale innovatie;
  • ondersteuning van beleidsvorming om impactvolle innovatie mogelijk te maken;
  • het starten van een op vertrouwen gebaseerde dialoog over verantwoorde technologie;
  • het bieden van een ecosysteem voor doorlopende innovatie, voor transformatie op schaal.

Bijwonen van het pre-event
De strategische samenwerking wordt officieel aangekondigd tijdens Bold Actions for Food as a Force for Good: een pre-event ter ondersteuning van de VN-top over voedselsystemen in 2021. Het pre-event vindt plaats op maandag 23 november 2020, van 19.15-20.45 uur. Het evenement wordt georganiseerd door 13 internationale organisaties, waaronder het World Economic Forum; Unilever; Wageningen University & Research; Rabobank; Koninklijke DSM; het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.  

Het initiatief is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit; het ministerie van Economische Zaken en Klimaat; provincie Gelderland; Oost NL; Unilever, Koninklijke DSM; Rabobank; Topsector Agri & Food; en Wageningen University & Research. Onderzoeksinstituten, bedrijven – van startup tot multinational – en andere organisaties die zich inzetten voor een duurzaam voedselsysteem zijn welkom om zich bij de samenwerking aan te sluiten.

Voor meer informatie: https://www.weforum.org/events/bold-actions-for-food-as-a-force-for-good-2020 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven