Paarse YOOM tomaten voor het eerst op de Chinese markt

De eerste paarse YOOM tomaten staan ook deze week nog in de schijnwerpers op de China International Import Expo in Shanghai. Van 5-19 november vindt dit evenement plaats, waarna de opvallende tomaten in grote hoeveelheden op de Chinese markt zullen komen.

Beijing Hortipolaris is een van de eerste bedrijven die deelneemt aan de experimentele teelt van YOOM tomaten. Zij zijn ook de eersten die deze tomaten oogsten en introduceren bij de Chinese consument.

Xu Dan, directeur van Beijing Hortipolaris en Wu Haiyan van Syngenta Group China, vertellen over de bijzondere kenmerken van YOOM tomaten.

YOOM tomaten in de kas van Beijing Hortipolaris

De YOOM tomaat is een nieuw product van Syngenta China. Het uitzonderlijke tomatenras is geselecteerd door middel van traditionele kruisingstechnologie. Alleen de meest veelbelovende rassen werden verder geteeld, totdat het beste ras werd gevonden.

Dit tomatenras is rijk aan anthocyaan, die zorgt voor de opvallende dieppaarse kleur. Dit komt omdat de tomaten relatief weinig zonlicht krijgen, waardoor de schil van de tomaat dieppaars kleurt. Bovendien zijn YOOM tomaten cocktailtomaten, in plaats van de veel geziene cherrytomaat.

De gemiddelde YOOM tomaat weegt ongeveer 35 tot 40 gram. Dit is geen gangbare maat voor tomaten op de Chinese markt. Uit de marktfeedback blijkt echter dat de YOOM tomaat in vergelijking met alle andere soorten tomaten op de Chinese markt zeer geschikt is voor de teelt in China.

Syngenta Group China toont YOOM tomaten op de China International Import Expo in Shanghai.

Eerste oogst
"Het YOOM tomatenras wordt al tientallen jaren onderzocht en gecultiveerd. Dit ras is inmiddels al geïntroduceerd in Europa, Australië, Noord-Amerika en Mexico, waar de telers al grote oppervlakten hebben gewijd aan de aanplant van dit tomatenras. We zijn er trots op dat we een van de eerste bedrijven in China zijn die dit tomatenras op de Chinese markt introduceren", aldus Xu Dan.

"Hoewel de eerste oogst vrij klein is, zijn zowel de opbrengst per hectare als de kwaliteit van het product veelbelovend. Bovendien hebben we veel feedback uit de markt gekregen van bezoekers van de China International Import Expo in Shanghai. De mensen verwelkomen dit nieuwe ras met belangstelling. Ook kregen we veel vragen van collega's die geïnteresseerd zijn in dit tomatenras. Ze staan te popelen om ook dit originele ras te gaan telen."

YOOM tomaten in de kas van Beijing Hortipolaris. Rechts het typerende rode sterretje.

De levensstandaard van de Chinese consumenten wordt steeds beter, waardoor mensen zich ook meer bewust worden van gezonde voeding. Deze trend is alleen maar gegroeid tijdens de Covid-19-pandemie. Xu ziet daarom een groot marktpotentieel voor de YOOM tomaat.

"De YOOM tomaat wordt beschouwd als een high-end markttomaat en de prijs is 3 tot 4 keer hoger dan de gewone rode cherrytomaat, maar YOOM is ook veel rijker aan mineralen, antioxidanten, anthocyanen en carotenen. De YOOM tomaat heeft een extreem hoge voedingswaarde. Daarnaast heeft dit ras precies de juiste balans tussen zoet en zuur, en is de geur vrij rijk. De YOOM tomaat kan gebruikt worden in de keuken of als tussendoortje. Daarom denk ik dat, hoewel de prijs hoog is, deze high-end markttomaat een enorm potentieel heeft in hogere marktsegmenten."


Xu Dan van Beijing Hortipolaris

Beijing Hortipolaris beschikt over een areaal van 3,3 ha in Miyun County, Beijing. Het bedrijf verkoopt zijn producten voornamelijk in high-end supermarkten en high-end restaurants en hotels.

Voor meer informatie:
Xu Dan
Peking Hortipolaris
dan.xu@hortipolaris.com
LinkedIn


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven