Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Installateur roept op: "Denk bij installaties aan komst tweede scherm"

In relatief warme klimaten zoals in Australië zijn geautomatiseerde zonwerende of energiebesparende schermsystemen onmisbaar, maar de tuinder moet altijd een compromis maken: de schermen zijn goed in het koelen van de kas óf ze houden hem warm, maar ze doen niet beiden. Daarom maken steeds meer tuinders gebruik van dubbele schermen: een schermdoek voor zonwering en lichtdiffusie in de zomer en een energiebesparend schermdoek om gas te besparen in de namiddag, nacht en vroege ochtend. 

Eén van deze telers is John Murphy van Murphy Fresh en Tatura Fresh, vertelt Carl van Loon, de CEO van Powerplants. "Hij exploiteert twee van de meest hightech tomatenkassen die ik in Australië ben tegengekomen, van ongeveer 90.000 m² groot in Tatura, en 55.000 m² in Mansfield. Zo lang ik hem ken, zijn zijn oogsten consequent hoog.

Nieuw scherm
Hij is progressief en zoekt altijd naar meer technologische vernieuwingen. Zo is hij bijvoorbeeld één van de eerste tuinders die hernieuwbare houtsnippers gebruikt als brandstof. Ook doet hij op grote schaal aan het toevoegen van extra CO2, gebruikt hij diffuus glas, en maakt hij veel gebruik van Priva FS Performance voor gewas- en arbeidsmanagement." 

Vorig jaar is het John gelukt om via Lawrence Graham van AA Equities een overheidssubsidie binnen te halen om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen in Tatura. Hiermee kon hij een 400kW zonne-energiesysteem bekostigen en een nieuw automatisch energiebesparend schermsysteem voor alle 9 hectaren kas. Alleen de schermen zullen de gasrekening naar verwachting met 20% reduceren. 

Maatwerk
"Normaal gesproken worden de schermdoeken bovenaan de balk waar de trossen hangen geïnstalleerd, zoals te zien is op de afbeelding hierboven. Het zou dus niet al te moeilijk moeten zijn om de energiebesparende schermen onderaan deze balk te bevestigen. Dit wordt echter wel vermoeilijkt doordat er vaak andere systemen onderaan deze balk bevestigd zijn, zoals elektriciteitskabels, mistsystemen, lampen, aansluitdozen, speakers en zo voort en zo verder. Al deze onderdelen moeten omlaag worden gehaald om de nieuwe energiebesparende schermen te kunnen installeren en dat kan een duur proces zijn." 

"Dus, als u een tuinder bent, vraag uw aannemer dan om de onderkant van dit trossenverzamelpunt met rust te laten!" concludeert Carl. Zie hierboven hoe dat kan worden gerealiseerd. 

"En laat het me weten als u wil zien of een tweede schermdoek, betaald door de overheid, bij u kan passen. En als u een installateur bent, doe dit alstublieft niet (zie hierboven). Namens mij én de teler, bedankt!" 

Voor meer informatie: 
Carl van Loon
Powerplants
[email protected]
www.powerplants.com.au 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: