"Men wil thuis ook niet iedere dag hetzelfde eten"

Gemüsebau Kiening ziet ook in 'uitzonderlijke jaar' grote behoefte naar bijzondere producten

Bij familiebedrijf Kiening uit München maakt men nu de eindspurt: de laatste kastomaten en -komkommer werden momenteel geoogst. Het winterseizoen staat klaar om van start te gaan. Ook voor het traditionele Duitse groententeeltbedrijf was het verkoopjaar 2020 vanwege corona tot nu toe spannender dan ooit tevoren, aldus Caroline Kiening. 

Aan het begin van de crisis is de verkoopsituatie plotseling compleet veranderd: de horecaklanten die normaal gesproken hun inkopen aan de groothandelsstand van de firma Kiening deden, hadden duidelijk minder nodig. "We hebben ons aan deze situatie aangepast en onze structuur aangepast aan kleine gespecialiseerde winkels en leveringsservices. Deze afzetsector vergt weliswaar duidelijk meer werk, omdat men meer mensen moet bellen om dezelfde hoeveelheden te verkopen, maar alles bij elkaar heeft deze verandering voor ons zeer goed gefunctioneerd", blikt Caroline terug.

Boerderijwinkels zijn booming
Ondertussen was de omzet binnen de tak directe verkoop in de eigen boerderijwinkel booming. "Tijdens de lockdown hebben we een waanzinnige toestroom van klanten gehad. Men merkt nu weer een stijging, want in de afgelopen twee weekenden was de afzet opnieuw extreem goed."

Toch is de hogere omzet in de boerderijwinkel niet voldoende om de verliezen in de groothandel compleet te compenseren. 


Verse rettich en boerenkool.

Goede vraag naar bijzondere producten
Het Beierse groententeeltbedrijf scoort reeds sinds enkele jaren goed met bijzondere producten zoals kruiden, bijzondere tomaten en sinds afgelopen jaar ook verse edamame. Deze peulvrucht wordt ook dit jaar opnieuw aangeboden en wordt steeds populairder in de gespecialiseerde handel. "Helaas hebben we ons er niet helemaal speciaal op kunnen concentreren, maar we zijn er flink mee bezig en willen het product de komende jaren meer bekendheid geven."


Edamame uit Beierse teelt voor de versmarkt

De edamame wordt over het algemeen in april gezaaid, maar de plant blijkt zeer gevoelig bij de teelt. "De groei van de kern moet in het bijzonder in de gaten gehouden worden, want de peulen mogen niet overrijp zijn. Wanneer de peulen later geoogst worden, zijn ze vaak geel en met bruine vlekken. Dat maakt de kwaliteit van de producten niet minder, maar desondanks geven de klanten de voorkeur aan groene producten."

Ook volgend jaar zal de edamame opnieuw geteeld en afgezet worden. De teeltcapaciteit blijft vooralsnog gelijk, luidt het verder.


Bijzondere tomatenrassen uit Beierse teelt: Ochsenherz (l) en bonte cocktailtomaten.

Bijzondere tomaten
Naast de moderne peulvrucht gedijen er dit jaar in totaal achttien verschillende tomatensoorten - waaronder cocktail-, vlees- en Ochsenherztomaten - bij het bedrijf. "Aan het begin maakten we ons er zorgen over of dit daadwerkelijk de juiste beslissing was, maar de positieve respons was echter overweldigend. We hebben echter nooit voldoende tomaten kunnen leveren. Er blijven in dit coronajaar veel mensen in Duitsland en men wil thuis simpelweg niet iedere dag hetzelfde eten."


Georg Kiening sr. (hier tijdens een bezoek aan de groothandelsmarkt in 2017) heeft zich dit jaar definitief uit het bedrijf teruggetrokken. Hij was sinds vele jaren de vaste contactpersoon aan de groothandelsstand van de firma. 

Alles bij elkaar kijkt de tuindersfamilie met vertrouwen naar de toekomst. "We zijn momenteel positief gestemd. De verkoop op de groothandelsmarkt trekt weer aan, want er wordt veel thuis gekookt. We rekenen erop dat de verkoop in ieder geval tot en met kerst goed door zal lopen."

Voor meer informatie:
Gemüsebau Kiening GbR.
Caroline Kiening
Bajuwarenstraße 6
Karlsfeld
+49 8131 25055
gkiening@gmx.de   
www.kiening-gemuese.de/betrieb     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven