Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste oogst Steiner in grootste LED-kas Duitsland

Glastuinbouw wordt steeds meer een integraal onderdeel van de teelt in Duitsland. De winterteelt is vaak nog een probleem, omdat de hoge energiekosten de telers op veel plaatsen ervan weerhouden om hun gewassen te belichten.

Wolfgang Steiner, directeur van Gemüsebau Steiner, heeft afgelopen augustus een van de eerste volledig LED-belichte tomatenkassen in Duitsland in gebruik genomen. Vorige week heeft hij de eerste tomaten kunnen oogsten.

De kas is onderdeel van het teeltffaciliteit in Emmerting en is - net als hun teeltbedrijf in Kirchweidach, inclusief de biologische kas van zijn broer Florian - gebouwd in nauwe samenwerking met Rewe. "In Emmerting telen we op 4,5 hectare cherrytomaten en Roma trostomaten voor de Rewe-regio zuid en deels voor de zuidwestelijke en centrale regio. Ik verwacht een goede 1.800 ton tomaten per jaar," zegt Wolfgang Steiner.

Het kassencomplex in Emmerting

De belichting is niet het enige bijzondere in Emmerting: "We gebruiken de afvalwarmte van een nabijgelegen energiecentrale om onze centrale duurzaam te verwarmen. Rewe hecht veel belang aan de duurzaamheid van de producten in het assortiment, dus het nieuwe energieconcept was erg belangrijk."

Grootste
Voor de bouw had 2,2 hectare van het terrein in Kirchweidach - dat overigens met aardwarmte wordt verwarmd - al een belichte teelt. "Dit gebied kon echter niet meer aan de vraag voldoen. Nu telen we op de nieuwe locatie alleen nog maar tomaten onder belichting voor de wintermaanden. Dit betekent dat we de grootste kas in Duitsland hebben die volledig door LED wordt belicht. Dankzij deze moderne technologie kunnen we een aanzienlijke elektriciteitsbesparing van meer dan 35% realiseren."

Voorlopig blijft de focus liggen op LED-belichte tomaten, maar Steiner houdt zijn ogen open: "Op dit moment zie ik nog weinig potentieel buiten het tomatensegment. Ook paprika's zijn in het vizier, terwijl komkommers net te veel concurrentie uit het buitenland hebben. In het geval van instapproducten zoals komkommers, die ook in de winter goedkoop uit Spanje kunnen worden ingevoerd, zouden klanten waarschijnlijk niet bereid zijn om de noodzakelijke 'regionale' toeslag te betalen."

Wolfgang Steiner (links) met vader Josef en broer Florian op de opening van de BIOhof in Kirchweidach vorig jaar. (Foto: FreshPlaza)

Lokale gemeenschap meegekregen in plannen
Tot nu toe heeft het bedrijf altijd veel geluk gehad met de acceptatie van hun plannen, iets waar andere telers alleen maar van kunnen dromen: "De gemeenschap van Kirchweidach stond vanaf het begin open voor onze plannen, maar we hebben altijd geprobeerd om de bevolking erbij te betrekken. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen en we hebben zelfs de meest sceptische inwoners kunnen overtuigen van de verdiensten van onze kassen. Gelukkig is het ons net zo goed gelukt in Emmerting."

Steiner spreekt van een synergie tussen zijn bedrijf en de inwoners van Emmerting: "Het was bijvoorbeeld mogelijk om het dorp te voorzien van een stadsverwarmingsaansluiting op de elektriciteitscentrale, waarvoor er te weinig consumenten zouden zijn geweest zonder de kas. De eerste huishoudens worden in het voorjaar van volgend jaar aangesloten. Net als in Kirchweidach, zullen alle partijen er baat bij hebben."

Voor meer informatie:
Wolfgang Steiner
Gemüsebau Steiner GmbH & Co KG
Edt 8
84558 Kirchweidach - Duitsland
+49 8623 98506-0
info@gemuesebau-steiner.de
www.gemuesebau-steiner.de

Publicatiedatum: