Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaat verliezer, aardbei winnaar in Vlaanderen

In 2020 bedraagt de geraamde omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw 5,8 miljard euro. De producties in de glasgroenten stegen flink met 13,2%, terwijl globaal de omzet t.o.v. 2019 daalt met 1,6%. Enkel kropsla en aubergines kenden betere prijzen. In tomaat leverden tros (15%) en los (20%) flink in. 

Boerenbond, dat de cijfers analyseerde, wijdt de omzetdaling aan corona en aan de flink gestegen producties. Waar de producties 13,2% stegen, daalden de prijzen globaal bijna evenveel (13%). 

Tomaat levert in
Productiestijgingen werden vooral genoteerd in komkommer, paprika en trostomaat. Losse tomaten waren er in de eerste zeven maanden waarover de Boerenbond de cijfers heeft nagenoeg evenveel als in 2019. 

Toch levert de losse tomaat 20% in op de prijs t.o.v. 2019, net als ook trostomaat met 15% flink inlevert. Boerenbond wijst daarbij op de coronamaatregelen die export bemoeilijkten en de horeca tijdelijk deed sluiten, maar ook op een gestegen aanbod in de voornaamste tomaten producerende landen. 

Zachtfruit
T.o.v. 2019 daalde de aardbeienproductie met 8%. Daartegenover staat over de eerste zeven maanden van 2020 een prijsstijging van 40% (!), het gevolg van de lockdown en een gestegen thuisgebruik volgens de Boerenbond. 

In het overige zacht- en kleinfruit steeg de productie, net als het areaal. Er kwam 6% bij, goed voor 2027 hectare. De aanvoer van kersen verdubbelde bijvoorbeeld de afgelopen drie jaar, maar ook toenemende diversificatie in de producties inspelend op consumententrends helpt mee. 

Veerkracht
In een bericht bij de cijfers roemt de Boerenbond de veerkracht en het ondernemerschap van de sector in coronatijden waarmee de continuïteit van productie en de globale omzet werd verzekerd. Met 5,8 miljard euro globale omzet wordt een stijging van 0,6% t.o.v. 2019 genoteerd, al is de Boerenbond niet blind voor het maskerende effect dat de globale cijfers op onderlinge verschillen per segment heeft. 

De Boerenbond benadrukt dat het belangrijk is dat de veerkracht verder versterkt wordt in de relance en het toekomstig beleid. “De omzet van 2020 is weliswaar sterk gekleurd door corona, maar de grondvesten van de Vlaamse land- en tuinbouw blijven solide: vruchtbare grond, hoog opgeleide land- en tuinbouwers, een grote diversiteit en een gunstige ligging in het hart van Europa”, besluit Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “Wel nemen we een aantal belangrijke lessen uit de afgelopen maanden mee. Een beter risicobeheer binnen de sector, meer regionalisering van de waardeketens, verdere digitalisering en een solide overleg tussen producenten en afnemers, gekoppeld aan duurzame investeringen moeten de veerkracht en het ondernemerschap van de Vlaamse land- en tuinbouw versterken in de relance en in toekomstig beleid.”

Klik hier voor het volledige rapport.