Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Lichtgevend kasfolie' UbiQD gaat nieuwe testfase in

"UbiGro is feitelijk een lichtlaag in een kas," volgens Matt Bergen, het hoofd producten van het Amerikaanse bedrijf. Hij vertelt enthousiast hoe de lichtgevende kasfolie van het bedrijf en de ingebedde nanotechnologie lichtbeheer mogelijk maken in kasomgevingen. In een eerste testronde werd bijvoorbeeld in tomaten een productieverhoging tot wel 20% behaald. Een tweede testfase volgt nu.

UbiQD is opgericht in 2014 en gebruikt nanotechnologie voor verschillende toepassingen. Een daarvan is de optimalisatie van de lichtkwaliteit in kassen door middel van de lichtgevende folie UbiGro. Deze maken gebruik van quantum dots om UV en blauwe fotonen om te zetten in langere golflengtes, wat leidt tot oranje en rood licht.

Anders gezegd, UbiGro is een fotoluminiscente folie die oplicht wanneer het zonlicht erop schijnt, dankzij de omzetting van korte golflengtes naar lange. Hierdoor kunnen telers verschillende golflengtes gebruiken voor de fotosynthese en de gewasopbrengsten verbeteren.

'Zonder elektriciteit te gebruiken'
Damon Hebert, de directeur tuinbouwonderzoek van het bedrijf, legt uit dat UbiGro voordelen heeft ten opzichte van fotoselectieve folies en schaduwnetten door de lichtintensiteit te behouden en tegelijkertijd het lichtspectrum te optimaliseren. Conventionele methodes richten zich meestal op het ene onderdeel ten koste van het andere. Hebert benadrukt ook dat "de UbiGro-folie elektriciteitsvrij is, terwijl het aanpassen van het lichtspectrum bij ledverlichting elektriciteit vereist."

Het aanpassen van lichtspectra voor plantgroei is gebaseerd op het principe dat niet alle golflengtes gelijk zijn. Het is bewezen dat rode golflengtes de meest effectieve zijn voor fotosynthese. Door UV-straling en blauw licht om te zetten naar rood/oranje licht vergroten de UbiGrow-folies de fotosynthese-efficiƫntie van licht dat het gebladerte bereikt, legt Hebert uit. "Zo kunnen telers de vorming van biomassa bevorderen, evenals de wortelontwikkeling en de vruchtvorming. Deze principes werden getoond in de eerste fase van een pilotprogramma dat tussen 2019-2020 de prestaties van de folie beoordeelde in een commerciƫle kasomgeving."

Testresultaten
Fase I van het pilotprogramma van UbiQD richtte zich op de productie van tomaten, sla en aardbeien onder UbiGro-folie en was een samenwerking met 19 teeltbedrijven met kassen in vijf landen. De resultaten tonen een algehele verbetering van de gewasopbrengsten, waarbij de verbeteringen het grootst waren in gebieden met een hoge lichtintensiteit (bijv. op grote hoogte en/of zonnige klimaten). "De tomatenopbrengst nam met bijna 20% toe, terwijl de opbrengsten voor sla en aardbeien zo'n 10% hoger lagen onder UbiGro. Doorlopende onderzoeken bekijken het effect van de folie op komkommers, basilicum en paprika's," volgens Bergen.

Er komt nu een tweede testfase aan, waarvoor telers zich hebben aangemeld. Na een selectieproces zullen de deelnemende kassen voorzien worden van de lichtgevende UbiGro-folie, die tijdens een proef van een jaar kan worden gebruikt. Daarna kunnen de telers UbiGro met korting aanschaffen.

Vervolgens kunnen extra telers deelnemen aan het pilotprogramma en wordt de folie geleverd tegen een gereduceerde prijs. Volgens Hebert "staat UbiQD open voor andere manieren om de folie te bekostigen en ervoor te zorgen dat telers toegang hebben tot de technologie en de investeringskosten kunnen betalen." De folie is, zo benadrukt Hebert, zo ontwikkeld dat de kosten ervan binnen een jaar na de installatie terug zijn verdiend door de toegenomen gewasopbrengsten.

Datagestuurd
Hebert legt uit dat het bedrijf datagestuurd is en zich richt op het produceren van verschillende folies voor de specifieke behoeftes van bepaalde gewassen en klimaten; daarom streeft het bedrijf ernaar een gevarieerde groep telers op te nemen in fase II.

Daarnaast richt UbiQD zich op het betrekken van telers bij de ontwikkeling van technologie. Het bedrijf heeft uitgebreid onderzoek gedaan met NASA en verschillende universiteiten, maar wil de technologie van UbiGro beschikbaar maken voor telers, zowel fysiek als economisch gezien.

Gekeken naar de kosten van UbiGro legt Hebert uit dat als het aankomt op het aanpassen van de lichtrecepten "het productieproces hetzelfde is. Folies voor verschillende lichtspectra leiden dus niet tot hogere productiekosten, terwijl er bij ledverlichting verschillende armaturen nodig zijn om verschillende golflengtes te produceren."

Dit kan de kosten voor telers aanzienlijk verhogen, volgens Hebert. De schaalbaarheid van het productieproces van UbiQD wordt ook verbeterd door een samenwerking met Nanosys, een bekende producent van quantum dots.

Voor meer informatie:
UbiGro
sales@ubigro.com
ubigro.com

Publicatiedatum: