Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw groentenpakstation maakt groot denken mogelijk voor venkelspecialist

Enkele maanden geleden werd het nieuwe gebouw van Finò, il finocchio italiano, in gebruik genomen. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in de teelt en afzet van venkel, is gelegen in Savignano sul Rubicone (Forlì-Cesena), en vertegenwoordigt een belangrijke stap op het ondernemerspad van Marco Babbi en Vittorio Caligari. "We zijn meer dan 14 jaar geleden begonnen met dit avontuur en in de loop der tijd hebben we ons steeds meer gespecialiseerd, soms zijn we als bedrijf zelfs op een tumultueuze manier gegroeid. De bouw van het nieuwe verwerkings- en verpakkingscentrum is precies wat we nu nodig hebben."

Het nieuwe gebouw van buitenaf gezien

Het nieuwe complex is bijna 4000 meter2 groot, op een totale oppervlakte van 20.000 m2. Het ontwerp is gebaseerd op drie belangrijke pijlers: meer efficiëntie in de verwerking en opbrengst; meer aandacht voor het welzijn van de werknemers; respect voor het milieu door middel van energie- en waterbesparing. De capaciteit van de koelopslag is 14.000 kubieke meter. Het verwerkte product per jaar bedraagt ongeveer 7000 ton. Op de nieuwe locatie werken ongeveer 70 medewerkers. Alles is gebouwd met eigen financiële middelen, zonder externe financiering.

Het gedeelte waar de venkel wordt verwerkt en ingepakt.

"Dankzij de toegenomen ruimte, de interne logistieke organisatie en de nieuwe verwerkingslijn hebben we een verwerkingspotentieel dat 50% hoger ligt dan voorheen," zegt Babbi. "De hele koelketen wordt gerespecteerd en elk afzonderlijk pakket is traceerbaar van het veld tot aan het verkooppunt. Ons bedrijf beschikt over alle nodige certificaten om naar het buitenland te exporteren en ook onze partnertelers zijn allemaal gecertificeerd. In sommige periodes exporteren we meer dan 60% van onze productie."

Het nieuwe verwerkings- en verpakkingscentrum is ontworpen met het oog op duurzaamheid. Het gaat van energiebesparing, dankzij de belichting en de gebruikte materialen, tot het opwekken van energie door middel van fotovoltaïsche panelen van 150 kw. Regenwater wordt hergebruikt voor duurzame irrigatie en voor niet-voedingsdoeleinden, terwijl plantaardig waswater meerdere malen wordt gerecycled. Alle plantaardige afvaldelen worden naar een biogasinstallatie gestuurd.

"De sorteermachine is gebouwd naar een prototype dat is ontworpen op basis van onze wensen," zegt Caligari. "Sommige oplossingen zijn voor het eerst toegepast in de venkelverwerking en -selectie, in overleg met de fabrikant. We wisten heel goed wat onze behoeften waren en we hebben een beslissende bijdrage geleverd aan het uiteindelijke ontwerp."

Het bedrijf Caligari & Babbi zorgt ook voor de productie. Naast 25 hectare venkel die het bedrijf zelf teelt, is er een venkelareaal van ongeveer 500 hectare voor de aangesloten partnertelers, die zich bevinden in de meest geschikte gebieden van Italië voor deze groente. "Ervaring, onderzoek en kennis vormen de basis voor de venkelteelt. Dezelfde variëteit kan extreem verschillende resultaten geven, afhankelijk van de locatie en de agronomische technieken. We werken met telers die al vele jaren onze leveranciers zijn en die allemaal gecertificeerd zijn volgens onze eisen."

Een stuk van het kantoorgedeelte

Het bedrijf richt zich op de 4.0-dimensie, de ‘smart industry’, waarbij procesoptimalisatie mogelijk is dankzij de verwerking van stromen en verzamelde digitale gegevens. Alles staat onder analytische controle en dat zou niet mogelijk zijn geweest in het oude gebouw, waarin de twee partners in 2006 de eerste fundamenten van Finò hebben gelegd.

Vittorio Caligari en Marco Babbi

"We willen al onze medewerkers en al onze klanten, van de grootschalige distributie (Italiaans en buitenlands) tot de groothandelaren op de markten, bedanken voor het vertrouwen dat ze in ons hebben gesteld in de loop der jaren. Wij van onze kant blijven investeren om niet alleen met de tijd mee te gaan, maar ook om te anticiperen op innovaties," besluiten Caligari en Babbi.

Voor meer informatie:
Caligari & Babbi srl
Via Pietà, 77
Savignano su Rubicone (FC), Italië
+39 0541 942599
commerciale@ortofruttacaligari.com
www.finocchioitaliano.com

Publicatiedatum: